AFERA TUNEL TRI MESECA TRESE CRNU GORU I REGION! Još uvek se ne zna šta je izneto iz depoa!

Autor:

Hronika

12.12.2023

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre tačno tri meseca otkriven je tajni tunel do depoa Višeg suda u Podgorici.

AFERA TUNEL TRI MESECA TRESE CRNU GORU I REGION! Još uvek se ne zna šta je izneto iz depoa!

Foto: Vlada Crne Gore/R.Koprivica, RTCG - ZVANIČNI KANAL / YOUTUBE

Pre tri mesca je predsednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić obelodanio postojanje tunela koji je prokopan od stana zgrade u Njegoševoj 12 do sudskog depoa, a koji je otkriven dan ranije.

Još uvek nije otkriveno ni šta je sve odneto iz depoa, kao ni ko su nalogodavci i finansijeri kriminalne grupe koja je izvršila ovaj poduhvat.

Prema zvaničnim podacima, u depou je bilo na desetine hiljada predmeta, uglavnom dokaznog materijala u brojnim krivičnim postupcima. Takođe, veruje se da se tu nalazilo i devet tona droge, 400 komada oružja i brojna sudska dokumenta, uključujući i telefonske prepiske između osumnjičenih mafijaša.

Počinioci ovog dela su ubrzo identifikovani - osumnjičeno je četvoro državljana Srbije, za kojima je raspisana međunarodna Interpolova poternica, a jedan od njih je u međuvremenu uhapšen u Švedskoj i čeka se odluka o njegovom izručenju.

Republika

Foto: Vlada Crne Gore/R.Koprivica

Tunel do depoa Višeg suda u Podgorici

Istovremeno, u Podgorici je uhapšeno pet osoba i određen im je pritvor.

Popis nestalih stvari nije okončan do danas, a ono što je otkriveno jeste da je nestalo oko 20 komada oružja i nekoliko mobilnih telefona. Podgoričko tužilaštvo koje vodi postupak je zahtevalo da se popis što pre okonča. Iako još uvek nije poznato ko su nalogodavci, sumnja se na ''kavački klan''.

Podsetimo, 11. septembra su službenici Višeg suda otkrili provalu nakon čega su obavestili policiju. Istragom je otkriveno da je tunel od stana do depoa bio dug 35 metara, kao i da je dva meseca pre otkrića tunela iznajmljen Katarini Baćović iz Podgorice. Uz njen identitet, otkrivene su i njene rodbinske veze sa upravnicom pisarnice u Višem sudu. Kao razlog iznajmljivanja stana, Baćovićeva je navela otvaranje salona venčanica.

Prema tvrdnjama istražitelja, tunel su kopali državljani Srbije Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32). Akcijom švedske policije, Erić je ubrzo uhapšen. Iako se za srpskim državljanima još uvek traga,12. oktobra su uhapšene četiri osobe - Marjan Vuljaj, Ivica Piperović, Nikola Milačić i pomenuta Katarina Baćović.

Pored njih, uhapšen je i Predrag Mirotić. Po policijskim i tužilačkim navodima, Mirotiću se na teret stavlja da je kopačima pružao logističku podršku tokom podzemnih radova.

Neki državljani Srbije su odmah nakon otkrivanja tunela napustili zemlju u pravcu Srbije i Bosne i Hercegovine.

Do danas, pitanje odgovornosti za propuste u sektoru bezbednosti i kako je ova operacija sprovedena a da službe ne reaguju, ozbiljnije nije otvarano, prenosi crnogorska Borba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading