KOSTA SVEDOČENJEM TERA OCA NA ROBIJU, ODAO PET KLJUČNIH STVARI! Detalji sa saslušanja dečaka ubice na suđenju u Beogradu

Autor:

Hronika

21.07.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šifra na sefu neobezbeđena, kao i na obaračima, dao mu oružje u ruke, tražio da ga instruktor obuči, i to na pokretnoj meti.

KOSTA SVEDOČENJEM TERA OCA NA ROBIJU, ODAO PET KLJUČNIH STVARI! Detalji sa saslušanja dečaka ubice na suđenju u Beogradu

Foto: ST/Nikola Mutić, Printscreen

Kosta Kecmanović

Kosta Kecmanović (13), koji je u O.Š. "Vladislav Ribnikar" na Vračaru ubio devetoro dece i školskog čuvara, a ranio njih petoro, prilikom svedočenja na suđenju otkrio je pet činjenica koje terete njegovog oca Vladimira.

Podsetimo, Vladimir Kecmanović optužen je da je za teško delo protiv opšte bezbednosti, odnosno da je sinu omogućio da dođe do oružja kojim je počinio zločin, kao i da ga je vodio u streljanu, gde je učio da puca. Kosta Kecmanović svedočio je video -konferencijskom vezom iz Klinike za neurologiju i neuropsihijatriju za decu i omladinu.

LOŠE INSTRUISAN

Kosta Kecmanović je pokušao da odbrani oca, a sve vreme pored njega je bila majka Miljana, koja mu je na početku svedočenja dala instrukciju. Dečak-ubica izneo je svoju verziju kako je provalio i u očev sef s oružjem i tu izneo prvi podatak u svedočenju koji tereti Vladimira Kecmanovića.

Naime, Kosta Kecmanović je rekao da šifra na sefu ima tri broja, a da su prva dva bila već nameštena. Tako mu je ostalo samo da pogodi treći. On je ispričao da je polako okretao i pogodio iz drugog puta. To znači da sef nije bio zaključan, kako to zakon propisuje, pa je otac odgovoran jer nije dovoljno dobro osigurao mesto na kojem je čuvao oružje.
Da bi opravdao oca, Kosta Kecmanović je rekao da su i obarači na dva pištolja iz kojih je pucao imali sigurnosne bravice sa šifrom. Iako je time hteo da ukaže da mu je otac bio savestan i pažljiv, to je druga činjenica koja tereti Vladimira Kecmanovića jer je očito da je njegov sin znao šifre.

Treća činjenica iz iskaza dečaka-ubice koja tereti njegovog oca odnosi se na to da ga je upravo Vladimir Kecmanović odveo u streljanu i dao mu oružje u ruke. Dakle otac, a ne instruktor. Pritom, to je uradio tri puta, što ukazuje na posebnu bahatost.

PUCAO KAO PROFESIONALAC

Da sve bude gore, Kosta Kecmanović je rekao da je njegov otac rekao instruktoru da ga obučava da gađa baš s njegova dva pištolja kojima je kasnije počinjen zločin. Otac je izričito tražio da njegov sin nauči precizno da gađa i time mu omogućio obuku s pištoljima.
Pritom, mali monstrum rekao je da je u streljani gađao isključivo pokretne mete. To je već peta okolnost koja tereti Vladimira Kecmanovića jer je time omogućio sinu veštinu s kojom je, poput profesionalnog ubice, u magnovenju ubio školskog čuvara Dragana Vlahovića i još devetoro dece jedno za drugim.

Ideju za zločin dobio iz dokumentarca

Kosta Kecmanović otkrio je da je igrao video-igricu "Valorant", takozvanu pucačinu u kojoj grupe od petoro igrača napadaju jedni druge. Ipak, on je tvrdio da je ideju da ubija u školi dobio kada je gledao dokumentarni film u kojem se pominjalo masovno ubistvo. Objasnio je da je na internetu pretraživao pojmove na temu ubistva i analizirao šta su ubice radile i gde su grešile prilikom izvršenja zločina.

Ipak, on nije konkretno objasnio zašto se odlučio na zločin, osim što je rekao da je gajio negativan odnos prema vršnjacima. Takođe, otkrio je da je tek u klinici od lekara saznao koliko je dece ubio. Kada je tužilac pročitao imena žrtava, Kosta je rekao da je tada prvi put saznao koga je sve ubio. Pritom, odbio je da vidi fotografije ubijenih učenika.

Zora Dobričanin: Odbrana iznosi neistine o saslušanju

Advokat Zora Dobričanin, koja zastupa porodicu jedne od ubijenih devojčica u školi na Vračaru, kaže da nije tačno da je oružje kojim je Kosta Kecmanović počinio zločin bilo propisno čuvano i obezbeđeno, kako to tvrdi odbrana njegovog oca.

- Oružje je nesporno bilo neadekvatno obezbeđeno. Osim toga, netačne su izjave odbrane da nije otac taj koji je omogućio dečaku prvi kontakt s oružjem i učio ga da puca. To znam jer su to, pre svega, bila moja pitanja na koja je Kosta Kecmanović odgovarao - istakla je Zora Dobričanin.

Ona je objasnila da su je roditelji ubijene devojčice A. B. zamolili da demantuje neistine koje je u javnosti iznela odbrana.

Porodica žrtve traži odštetu od 300.000 evra

Porodica jedne od žrtava Koste Kecmanovića podnela je privatnu tužbu protiv njegove majke Miljane, kojom traže odštetu.

Navodi se da je reč o majci, ocu, bratu i sestri žrtve, a prema nezvaničnim informacijama, oni u parnici zahtevaju naknadu nematerijalne štete zbog smrti bliske osobe, straha i bola, u iznosu od 300.000 evra.

Ova porodica je prva predala predlog Višem sudu da se majci dečaka-ubice privremeno zabrani raspolaganje imovinom, a u tome su im se pridružili i ostali. Svi oni imaju rok od 30 dana da pokrenu privatnu tužbu.

Podsetimo, ocu i majci dečaka ubice je privremeno zabranjeno da raspolažu nekretninama i novcem. Navodi se da majka dečaka-ubice Miljana u vlasništvu ima garažno mesto i stan, dok je suvlasnik dva stana sa po 50 odsto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (3)

Loading
MBg

22.07.2023 16:34

Zar je ozaloscenoj osobi stalo do necijeg novca? Zar se bol moze nadokbaditi novcem?

Ccc

13.08.2023 13:06

@MBg - Svugde u svetu se je sasvim normalno da se ostecenim isplati za pretrpljen bol i niko to ne dovodi u pitanje. Samo ovde kod nas se povezuje sa necim sto niko normalan ne bi komentarisao.

Tijana

22.07.2023 17:05

Sve im naplatite! Nece vam to vratiti decu niti nadomestiti bol! Nek ide u humanitarne svrhe, a ne da oni pocnu novi zivot u inostranstvu kao da nista nije bilo! Jednostavno moraju da plate za zlocin svog ceda!