(FOTO) ISPOVEST BIVŠEG ZADRUGARA NAKON SAZNANJA DA JE TEŠKO OBOLEO, MOŽE DA OSTANE PARALIZOVAN: Ustao sam jedno jutro i nisam mogao da hodam!

Autor:

Zadruga

13.04.2021

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši zadrugar pao u bolničku postelju..

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

Nakon saznanja da je "Pinkova zvezda" i jedan od omiljenih učesnika rijalitija "Zadruga" druge i treće sezone  Milan Petković hitno hospitalizovan te je završio u bolničkoj postelji, kontaktirali smo ga da otkrijemo više detalja i u kakvom je trenutno stanju.

Milan je raspoložen ali iako malaksao prijatno proćaskao sa nama te nas je šokirao vrstom oboljenja koja ga je iznenada zatekla, jer je kako je on rekao bio nepripremljen na sve što ga je sačekalo u njegovoj 22. godini.

Foto: Privatna arhiva
Milanova slika iz bolničke postelje..

Podelio je sa čitaocima našeg portala da boluje od Gilen Bareovog sindroma, za koga i dan danas nije otkriven lek, ali postoji terapija koja umanjuje težinu bolesti. Na pitanje šta mu se zapravo dogodilo i kako je došlo do toga da bude na bolničkom lečenju on je započeo svoju priču:

- Imao sam stomačni virus 6-7 dana, i onda sam ozdravio i krenuo normalno da funkcionišem i jedem. Nakon tri dana od oporavka sam se probudio ujutru da odem u toalet i noge su mi bile kao gumene. Jedva sam hodao kao lane kad se rodi i nisam imao snagu u šakama. Ostao sam kod kuće dva dana misleći da je atrofija od ležanja i da će mi biti bolje. Ispostavilo se da imam Gilen Bareov sindrom i da bolest nije uopste naivna. U pitanju je autoimuna bolest koja može da napreduje, a može i da se smiri i izleči. Bolest napada mišice i nerve, ali zahvaljujući ekipi sa Neurologije ja se za sada osećam dobro - onda je nastavio i otkrio kako mu se to dogodilo - Bolest je takva da bukvalno može svakome da se desi, I uvek se dešava posle stomačnog virusa, posle hirurškog zahvata ili Covida 19.

Najgore je ako napreduje bolest,  gore od toga nema, može opasno da bude. Za sada nemam bolova, samo nemam snagu u rukama i nogama - Na naše pitanje koliko loše može da bude, Milan je dodao, da može da ode na disajne mišiće i da završi na respiratoru.

S obzirom na to da ga je bolest tako iznenada zatekla, raspitali smo se o kakvoj se tačno bolesti radi te smo dobili dodatne informacije koje nimalo nisu naivne, pogotovu ne za tako mladu osobu. Naša redakcija mu je poželela brz oporavak te da se nadamo da će sledeći susret biti na nekom lepšem mestu i u daleko boljem raspoloženju.

SIMPTOMI GILEN BAREOVOG SINDROMA

 

Prvi simptomi obuhvataju različit stepen slabosti u nogama i ti osećaji se nekada šire u gornji deo tela i ruke. Najčešće se prvo pojavliju sledeći simptomi

*Mišići se uopšte ne mogu pokretati
*Pacijent postaje gotovo paralisan
*Mogu da postoje teškoće disanja
*Menja se krvni pritisak i puls
*Pacijent ne reaguje na promene temperature, npr vode prilikom tuširanja , pa mogu nastati opekotine

Iako simptomi mogu ugrožavati život, delimičan oporavak je moguć čak i u najtežim slučajevima ove bolesti.

Na žalost, ne postoji lek protiv za Gilen Bareov sindrom. Ipak, postoji terapija koja umanjuje težinu bolesti. Plazmafereza (izmena plazme) i visoke doze imunoglobulina koriste se u težim slučajevima ovog sindroma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading