Korona potapa i najveću fabriku snova: Holivud gubi najmanje 20 milijardi dolara!

Autor:

Zabava

05.05.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijere otkazane, snimanja prekinuta do daljeg, a producenti poručuju da neće biti izvodljivo raditi epske priče sve dok se ne pojavi vakcina

Foto: youtube.com/James Bond 007
Džejms Bond - Nema vremena za umiranje

Ekonomske posledice pandemije, procenjuju stručnjaci, tek će biti zastrašujuće za sve, a već sada je izvesno da najteže dane u istoriji sedme umetnosti proživljava najveća fabrika snova. I dok su bioskopi zatvoreni širom sveta, a kulise u Holivudu skupljaju prašinu, zarade se tope preko noći. Prema poslednjim izveštajima uglednog magazina Holivud reporter, filmska industrija će imati gubitak od najmanje 20 milijardi dolara!

ODLOŽENI I "PRIJATELJI"

Fabrika snova je stala otkako je u Kaliforniji sredinom marta stanovništvu naređeno da ostane u kućama, a među prvima koji nije želeo da rizikuje bio je "Netfliks", koji je prekinuo snimanje svih serija i filmova do daljeg.

Zbog pandemije je odgođeno i dugoočekivano okupljanje "Prijatelja", s idejom da se ta specijalna epizoda emituje u maju. Do sada nije određen novi datum snimanja, a HBO Maks je odbio da komentariše novonastalu situaciju.

RepublikaFoto: twitter.com/printscreen
Prijatelji

Iako se očekuje postepeno ublažavanje mera, filmski radnici smatraju da će snimanja izgledati znatno drugačije nego pre korone, a ni osiguravajuće kuće nisu spremne da pokriju višemilionske štete, koje bi mogle nastati ako bi buduće produkcije bile zaustavljene zbog novoga talasa širenja virusa.

- Po mom sudu, velike filmove na kakve smo navikli nećemo videti dok se ne pojavi vakcina. Previše rizika i previše straha. Velike, epske produkcije poput "Pobesnelog Maksa" neizvodljive su. Nemoguće je kontrolisati 250 glumaca i još toliko statista - kaže producent Stiven Nemet, koji planira da snimi film u svom domu, gde može smestiti samo osnovnu ekipu.

PRELAZNA REŠENJA

Fizičko distanciranje na setu upravo se testira u Švedskoj i Danskoj, gde su produkcije nastavljene u sterilizovanim uslovima i uz preporuku da se ne angažuju stariji od 70 godina, a moguća prelazna rešenja su merenje temperature ili testiranje onih koji dolaze na set. Radnu grupu koja ispituje opcije u Holivudu vodi Stiven Soderberg, koji je, između ostalog, režirao "Zarazu", ali francuske filmadžije ocenjuju da fizičko distanciranje nije baš moguće realizovati u praksi.

- Kamerman i njegov prvi asistent međusobno su udaljeni tek nekoliko centimetara, pa kako ćete to promeniti - pitaju se producenti Žan de Moron i Elena Bavije.

Foto: youtube.com/Walt Disney Studios
Film "Mulan"

Ogromne gubitke pretrpeli su i studiji, koji su već posle prvih vesti o širenju korone obustavili promocije i distribucije potencijalnih blokbastera. Premijera novog filma o Džejms Bondu "Nije vreme za umiranje" ("No Time to Die") odložena je za 25. novembar, što je producente uskratilo za čak 50 miliona dolara.

Ekipa filma "Mulan" već je bila u Londonu kada je stigla vest o otkazanim premijerama i konferencijama za novinare. Film vredan 200 miliona dolara Dizniju je doneo gubitak miliona samo za reklamu, dok dva miliona dolara nedeljno ova kompanija gubi jer je stavila na pauzu još dva velika projekta. Publika će još čekati na "Betmena" i "Nemoguću misiju 7", a zbog odlaganja premijere filma "Tiho mesto 2" procenjuje se da se "Paramount" oprostio od oko 30 miliona dolara.

Najgori vikend posle 11. septembra

Oko 50 miliona dolara iznosio je prihod od prodaje ulaznica poslednjeg vikenda uoči zatvaranja bioskopa u Americi i Kanadi. Ovako loša filmska nedelja poslednji put je zabeležena nakon terorističkih napada 11. septembra 2001.

NEKE OD ODLOŽENIH PREMIJERA

Candiman  - 25. septembar

Crna udovica - 6. novembar

Top Gun: Maverick - 23. decembar

Free guy - 15. januar 2021.

Paklene ulice - april 2021.

F9 - 2. april 2021.

Betmen - 1. oktobar 2021.

Indijana Džons 5 - 29. jul 2022.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading