Čuvenom kuvaru srušili restorane preko noći: Džejmi Oliver u paklu bankrota!

Autor: Telegraf, Republika

Zabava

01.08.2019

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slavni kuvar Džejmi Oliver napokon je progovorio kako se srušilo njegovo carstvo od stotina miliona dolara preko noći.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džejmi Oliver...

Džejmi Oliver je dao prilično iskren intervju za Tajms o propasti njegovih restorana, vesti koja je u maju šokirala britansku javnost. U intervjuu je otkrio detalje koje do sada nije iznosio u javnost.

Oliver (44) je imao ukupno 25 restorana u Velikoj Britaniji, a već u februaru prošle godine lanac njegovim restorana je bio u dugovima.

Kada je Oliverov posao propao na proleće, Džejmi je dao samo vrlo kratke izjave. Ubrzo nakon što je ta vest objavljena, rekao je da je veoma tužan zbog ishoda, dok se zahvalio svom osoblju i dobavljačima.

- Zaista sam tužan zbog ovoga. Želim da se zahvalim osoblju i dobavljačima koji su radili ovaj posao više od decenije - rekao je Oliver tada.

Od tada, Oliver nije javno govorio o ovoj temi - do sada. Slavni kuvar nedavno je dao intervju i ispričao kako je to izgubiti carstvo restorana vredno milion, ali i otpustiti hiljade radnika.

- U početku, prilikom otvaranja restorana, niko me nije pitao imam li rezervni plan ako cela stvar ode niz vodu. Kad se to dogodilo, osećao sam se kao cedilo: posao je bio pun rupa i nisam nikako mogao da ih zakrpim - otvorio se Oliver.

- Čudno, ipak sam zahvalan. Srecán sam što sam uspeo da napravim jednu od najboljih stvari koja se desila u našoj industriji. Godinama smo bili netaknuti, ispred svojih konkurenata svetlosnim godinama.

Džejmi je lansirao italijanski lanac 2008. godine, imao je 23 restorana tada u Velikoj Britaniji. Veliki dugovi zatvorili su londonskih 15. A godinu dana ranije počelo je sve da se osipa, u to vreme procenjeno je postoji dug veći od 80 miliona evra.

Negde istovremeno, počele su i masovnije kritike na Oliverove restorane. Hranu su ocenjivali osrednjom, smatrali su da je precenjena, a da se lanac previše brzo širi.

Međutim, vrhunski kuvar odbio je da veruje da nešto nije u redu, ali je poslušao loše savete iz svog okruženja. Odjednom je milion lanaca restorana bilo loše u očima kupaca i novac se gubio brže nego što je pravljen.

RepublikaFoto: instagram.com/jamieoliver
Džejmi...

- Moram da preuzmem punu odgovornost za ovo. Stvarno sam mislio da mogu da podnesem situaciju. Uložio sam tri miliona, još tri miliona i još tri miliona, cifre su se nizale. Ali nisam dobijao dobre vesti - priča Oliver.

- Tokom 13 godina, naš promet je bio preko milijardu funti. Zaposlili smo preko 20.000 ljudi. Ali možda nismo dovoljno primećivali probleme. Onda sam odjednom dobio poziv usred noći i rečeno mi je da nam ponestaje novca - otkriva on.

Oliver kaže da se čitav posao sa restoranima drastično promenio tokom godina. Povećane su isporuke, porasla je cena zakupa prostora, a kompaniju je još pre dve godine potresao referendum o Bregzitu i tadašnji pad funte zbog čega je poskupeo uvoz namirnica, a Oliverova kompanija krlizila ka bankrotu.

On je okrivio i rast cena zakupa i rada, kao i "goste koji su krali stvari iz toaleta i ubruse, a osoblje namirnice i boce vina". Uporno se opirao i trendu dostave hrane.

Na kraju, odbor kompanije nije imao izbora nego da stavi katanac na vrata. 20. maja je doneta odluka o zatvaranju restorana, a sledećeg dana su izvođači došli da sruše zgrade. Oliverove godine rada izbrisane su za manje od jednog dana.

- Bilo je stvarno, stvarno tužno. Umrli smo. Neću da lažem, bilo je zaista užasno - priča Oliver.

Uprkos svojim nedaćama, Oliver je rekao da će nastaviti karijeru na televiziji i naročito će se baviti književnosti. Tokom godina, Oliver je pored emisija, objavio knjige recepata i sopstvenu seriju posuđa.

Međutim, svestan je da je strah koji je dug doneo trajno uticao na njegovu reputaciju.

- Imali smo i dobra i loša vremena sa restoranima. Imao sam mnogo i izgubio mnogo, a ja više nikad neću raditi na isti način. Ali još uvek verujem da imam puno da dam. Neću nestati sa zalaskom sunca - odlučan je.

Oliver je izašao u javnost kada ga je televizijska mreža BBC primetila kako kuva u River kafeu 1997. Kao rezultat toga, dobio je sopstvenu televizijsku seriju Goli kuvar koja se emitovala širom sveta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading