PITAM SE, PITAM! Čemu služi plava gumica i džepić na farmerkama? Ovo je prava namena 10 korisnih dodataka!

Autor: informer.rs, Republika

Zabava

31.01.2020

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Znate li čemu služi "kukica" na poleđini košulje ili dodatna rupica na patikama? Evo čemu služe ovi razni dodaci koje imate na stvarima koje koristite svaki dan, a i ne znate koliko mogu da budu korisni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kukica na košulji

Za kukicu na košulji postoje čak tri moguća objašnjenja. Prvo je i ono očigledno - da bi se košulja okačila. Drugo objašnjenje svodi se na ostatke iz vremena košulja koje su imale kragne koje su se pomerale. Treće je objašnjenje romantično - navodno se "kukica" skidala sa muške košulje ako je onaj ko je nosi bio zauzet.

Cilindar na kablu za laptop

Verovatno ste primetili zadebljanje na vašem kablu, a ono nije tamo bez razloga. On služi za potiskivanje visoko frekventne buke u elektroničkim krugovima.

Rupica na prozoru aviona

Prozori na avionima napravljeni su od dva komada plastičnog stakla koji se zove prespeks.

Da je postavljeno samo unutrašnje staklo, ono bi moglo da pukne usled velikih razlika u pritisku između unutrašnjosti aviona i spolja. Mala rupica omogućuje razmenu vrazduha i izjednačavanje pritiska.

Plava strana na gumici za brisanje

Većina ljudi će sa sigurnosti tvrditi da je plava strana namenjena brisanju tragova hemijske, ali to nije istina. Njena originalna namena je brisanje tragova olovke ako su ostale mrlje nakon brisanja s crvenim delom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Horizontalne rupe za dugmiće na košulji

Još jedna misterija povezana s košuljom je zašto su prve i poslednje rupice za dugmiće,postavljene horizontalno, dok su ostali vertikalni. Razlog za to je što se većinom nose otvoreni, odnosno nezakopčani, a veći horizontalni otvor omogućuje lakše raskopčavanje.

Dodatna rupica na patikama

Iako se činilo kako je moguće provući pertle na isti način kao kroz ostale rupice, otkriveno je da se poslednja rupica koristi na nešto drugačiji način.

Poslednja rupica, tako, služi kako bi se dodatno učvrstila patika na nozi i kako bi vam zglobovi bili čvrsto pritisnuti, što obično služi za trening ili trčanje.

Rupa na kašiki za špagete

Ta rupa omogućuje pravilno merenje tačne količine testenine potrebne za standardnu porciju po jednoj osobi.

Mali džep na farmerkama

Prilično su standardni i jednako izgledaju kod muškaraca i žena. Levis Štraus je objasnio kako je taj džepić namenjen za nošenje ručnog sata u njemu.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kesica sa tkaninom i dugmićima uz novu odeću

Iako zvuči logično da su to rezervni delovi odeće ako dođe od kidanja ili oštećenja, to nije prava svrha. Naime, komad tkanine je namenjen tome da na njemu testirate izbeljivač ili sredstvo za pranje, kako biste bili sigurni da nećete oštetiti čitav odevni predmet.

Rupica na metru

Rupica na metru služi kako bi se metar zakačio za ekser ili nešto slično kako bi se lakše izmerila potrebna udaljenost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading