PROTEST UPOZORENJA U NARODNOM Ministar čuo štrajkače!

Autor:

Zabava

09.11.2018

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od polovine ansambla Drame Narodnog pozorišta okupilo se u četvrtak veče u foajeu ispred scene "Raša Plaović", zbog jednočasovnog štrajka upozorenja, kojim se traži hitna i neopoziva ostavka upravnika Dejana Savića.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Glumci aplaudirali zbog dolaska ministra Vukosavljevića

Zbog štrajka je 15 minuta kasnila predstava "Važno je zvati se Ernest", a glumci su sve vreme dočekivali publiku, delili letke i objašnjavali razloge protesta. I iznenađenje i oduševljenje, čak aplauz, izmamio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, kada se na vratima nacionalnog teatra pojavio sa saradnicima.

- Želeo sam da čujem šta ko ima da kaže, čuli smo da postoji mogućnost da dođe do nekih nesporazuma... Ministarstvo kulture i informisanja s velikom pažnjom i posvećenošću prati situaciju i u saradnji s predsednicom Vlade pravi plan za vrlo brze poteze. Interes je da jedna od najvažnijih ustanova kulture stabilno preživi krizu u kojoj se nalazi - poručio je Vukosavljević.

Ministar je naglasio da je period od tri nedelje, koliko traje kriza u nacionalnom teatru, prekratak da bi se povukli radikalni potezi.

- Vode se intenzivni razgovori, analizira svaki detalj situacije. Značaj Narodnog pozorišta je toliki i takav da mi ne možemo preko kolena da preduzimamo poteze, moramo biti vrlo obazrivi i pažljivo voditi računa šta ćemo povlačiti kao potez, ali to ne znači da ćemo večno oklevati sa odlukama - zaključio je Vukosavljević.

Glumački sindikat Singlus Narodnog pozorišta zahteva ostavku upravnika Savića, između ostalog, zbog neprimerenih istupa u javnosti, nesavesnog poslovanja i ignorisanja višegodišnjih molbi da se poboljšaju uslovi rada.

- Ovaj dan je po meni jedan od najznačajnijih u istoriji Narodnog pozorišta! Hvala i ministru, koji je došao da proprati događaj. Naši zahtevi su užasno jasni i precizni. Ovo nije naš hir, ovo je dugo tinjalo. Kad se otvori Pandorina kutija, izlaze mnogobrojni problemi koji su se godinama taložili. Naša borba je borba za Narodno pozorište, za budućnost i mladost - ističe glumica Olga Odanović.

Olgine koleginice Nataša Ninković i Sloboda Mićalović navode da im znači što je ministar došao, jer ih je samim tim čuo.
- Ovo nije hir. Mi nismo neozbiljni ljudi. Ovo je veliki problem koji mora pod hitno da se zaustavi kako ne biste ni vi, kao publika, ni mi kao glumci, bili u problemu. Niko ovde ne brani sebe niti ima ikakve privatne namere. Branimo kuću koja se urušava, koja je na staklenim nogama i prosto moramo da reagujemo - istakla je Mićalovićeva.

Među glumcima sinoć su u nacionalnom teatru bili i Hana Selimović, Vanja Ejdus, Nenad Haži-Maričić, Igor Đorđević, Dušanka Stojanović Glid, Miodrag Krivokapić, Branko Jerinić, Branko Vidaković...

- Glumci ne žele da prestanu da igraju, generalni štrajk nikome nije u interesu, a naši sledeći koraci zavisiće od odluka nadležnih. Polažemo nade u konstruktivni dijalog - kaže Ivana Nenadović, predsednica Singlusa.

Prema njenim rečima, na potezu su nadležno ministarstvo, koje može da razreši UO i da predloži Vladi smenu upravnika.

Podsetimo, zahtev za smenu upravnika Dejana Savića pokrenuli su pre tri nedelje glumci i ostali zaposleni u Narodnom pozorištu okupljeni u inicijativu “Nije umetnički ćutati”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading