POEZIJOM PROTIV ZEBNJE

Autor:

Zabava

07.11.2018

13:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muzičko - poetsko veče „Buket poezije" održano je u utorak uveče u čitaonici Narodne biblioteke u Osečini u Valjevu. Brojni posetioci prokomentarisali su kako je ovaj događaj pravi melem za dušu.

RepublikaFoto: Igor Đorđević
Čuvar tradicije: Novinar Nemanja Kovačević

Ovaj umetnički  projekat pokrenut je na ideju novinara Nemanje Kovačevića, a po scenariju prof. dr  Vesne Vasović i muzičke pratnje čuvenog Dragana Popovića - Kuruzlije.

 Dobro osmišljen tekst, pažljivo odabrani stihovi i neprolazne muzičke numere pretočene u skladnu celinu pokazali su da narodna kultura još uvek ima neprolaznu vrednost.

RepublikaFoto: Promo
Vesna Vasović i Dragan Popović Kuruzlija

 - U ovo vreme duhovnog meteža prepuštanja mnogim nepotrebnim, tuđim, često i opasnim vibrcijama koji nemilosrdno šibaju našom duštvenom i kulturnom scenom  rešili smo da se stavimo u odbranu  izvornih vrednosti kakve su između ostalog i naša pesma i svirka. Poželeli smo da se  danas  dotaknemo duše i tu u tom najtananijem ataru  u kome stoluju: ljubav... sloboda, vekovi, čast i rodna gruda, rasteramo brige i zebnju i uveselimo duh. A kako pesma i muzika imaju produženo dejstvo ovo prijatno osećanje trajaće dosta duže - objasnila je Vesna Vasović

Istaknuti pobornik i čuvar tradicije, novinar i voditelj Nemanja Kovačević kaže da ovakvi projekti nedostaju našoj kulturnoj sceni:

- Ponosan sam na  naše narodno stvaralaštvo i smatram da ovaj darovani buket stihova  srpske  pesničke riznice predstavlja naše nacinalno blago koje moramo da negujemo i čuvamo od zaborava. Reč je o važnom zadatku, kome se mora obazrivo pristupati i na kome se mora beskompromisno istrajavati - naglasio je Kovačević.

Muzički pedagog i virtuoz reči i zvuka, Dragan Popović zasvirao je „Tamo daleko" i podsetio publiku na Solunce i njihovo zaveštanje kao najvredniji besceni dar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Slll

07.11.2018 14:49

Bravo za ekipu! Nemanja je blistao kao i uvek