Vrtačnik: PUBLICI U BEOGRADU PREDSTAVIĆEMO NEŠTO NEVIĐENO

Autor: Republika

Zabava

07.11.2018

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oduševili su publiku u regionu, Novosađani koriste svaku priliku da ih ponovo čuju, a publici u beogradskom Centru "Sava" će se pokloniti 27. novembra od 20.30. Nije bilo lako spojiti hor i osrkestar Srpskog narodnog pozorišta i novosadski Big bend i predstaviti nešto neviđeno na našim prostorima – rok operu! Dirigent Fedor Vrtačnik je to uspeo i napravio repertoar od 20 antologijskih muzičkih hitova rok grupa. Kako kaže, najvažnije mu je bilo da napravi dobru radnu atmosferu, a posle je sve išlo svojim tokom.

RepublikaFoto: Promo
Rok opera

- Pre svega je važno napraviti dobru radnu atmosferu u kompletnom asamblu. Individualne i zajedničke probe ansambala su neprocenjiva priprema ovako velikog projekta. Zatim nam je potrebna sva moguća energija koju svaki muzičak ponaosob poseduje i to sve spajamo u zajedničko orkestarsko muziciranje. Na kraju orkestar svojom energijom  daje podršku solistima i horu i nastaje ROK OPERA! 

Vrtačnik je ovim muzičkim projektom dokazao da je moguće spojiti ova dva, po mnogima, potpuno različita muzička pravca i na koncertima napraviti atmosferu koja se vidja samo na rok koncertima.

- Klasični žanr operske muzike napao je gotovo sve aspekte popularne kulture. Posebno jedna bitna sfera popularne kulture koja je ostala relativno imuna na operski uticaj  je rok muzika. Zato smo odlučili da malo ekserimentišemo i eksperiment je uspeo! E sada kako spajamo? Pa najvažnije je da u orkestarskom sastavu imate visoko profesionalne muzičare sa velikim iskustvom u radu sa različitim muzičkim stilovima. Postoje samo dve vrste muzike : dobra i loša, a rok i klasika su u biti  isto, osmina ili šesnaestina note je ista u svakoj vrsti muzike. Stoga, postoji samo jedan pravac - dobra muzika!

Na repertoaru rok opere nalaze se hitovi Led Cepelina, Dip Parpla, Kvina, Bitlsa, Pink Flojda, Van Halena, Dorsa, Europe, Tine Tarner. Na sceni je preko 120 muzičara. Koja muzička numera je predstavljala najveći izazov za prilagođavanje horu i orkestru?

- Svakako je to Boemska rapsodija čiji nastanak i danas predstavlja misteriju. Ovo rapsodično delo je u suštini sa nizom vrlo kontrasnih raspoloženja, boje i karaktera... Pred sobom imamo  kompleksno delo sastavljeno iz šest različitih stavova sa dve potpuno različite sekcije: operske i rok sekcije. Ovaj format sa naglim promenama u stilu, tempu i tonu , neobičan je za rok muziku.  

Publika u Novom Sadu, Paliću, Zrenjaninu, u Baru u Crnoj Gori je imala već priliku da vas sluša i reakcije su bile izvanredne. Šta očekujete u Centru Sava?

- Beogradskoj publici se predstavljaju 3 sjajna ansambla uz izuzetne vokalne i instrumentalne soliste. Sam projekat je spektakularan po veličini izvođačkog ansambla i činjenicom da muzički aranžmani još nisu predstavljeni na ovim prostorima. Stoga očekujem fantastičan prijem, velike ovacije i naravno, zajedničko đuskanje tokom celog koncerta! 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading