DAN D ZA NARODNO POZORIŠTE Hoće li Savić podneti ostavku?

Autor:

Zabava

06.11.2018

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko do 22 sata upravnik ne podnese ostavku, glumci će od 8. novembra biti u štrajku. Srpski telegraf saznaje da je Ministarstvo kulture rešeno da Dejan Savić ostane na čelu kuće.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Hoće li Savić podneti ostavku?

Dve sedmice nakon što je grupa glumaca i članova ansambla Drame Narodnog pozorišta izrazila javni protest povodom dešavanja u toj kući, predstavnici glumačkog sindikata SINGLUS dali su spisak sa ultimativnim zahtevom da upravnik Dejan Savić podnese ostavku najkasnije do utorka 6. novembra u 22 sata!

PROTEST OD SAT VREMENA

- Ako do tog vremena upravnik ne podnese ostavku, mi ćemo prvo stupiti u štrajk upozorenja. Dakle, svi glumci će doći na zakazane predstave, ali će biti u protestu sat vremena. Ako se i nakon toga ništa ne promeni, ne preostaje nam ništa drugo nego da stupimo u generalni štrajk do ispunjenja zahteva - ističe glumica Olga Odanović.

S obzirom na vreme koje je proteklo od vremena kada su prvi put istakli zahteve, ona nije optimista da će aktuelni upravnik samostalno odstupiti sa pozicije.

- Nema više prostora za kompromise. Mi bismo, naravno, najviše voleli da nam vrate za direktora

Drame Željka Hubača jer šta je jedno pozorište bez dobre repertoarske politike, bez dobrog odabira teksta koji će se igrati? Ipak, njegova smena je samo kap koja nam je prelila čašu jer smo i pre toga radili u nedostojnim uslovima - naglašava Odanovićeva.

Njena koleginica Vanja Ejdus ističe da za sve ovo vreme nisu imali prilike da porazgovaraju sa Savićem niti bilo kojim članom upravnog odbora, zvanično ili nezvanično. Takođe, glumica opovrgava navode upravnika da upozorenje o štrajku glumci nisu dostavili nikome do medijima.

- Papir je stigao u njegovu kancelariju, protokol je ispoštovan i upravnik je obavešten, kao i predsednik UO Aleksandar Gatalica. Ne mogu da predviđam kako će reagovati Ministarstvo kulture, kao ni upravnik, ali da ne verujemo u ono što tražimo, odavno bismo odustali - poručuje Ejdusova.

RepublikaFoto: Tanjug
Deo ansambla Drame pre više od dve nedelje javno zatražio da upravnik ode

Odlazak aktuelnog upravnika jedini je ishod prihvatljiv za glumce, a kažu i za druge radnike Narodnog pozorišta, od cipelara i molera do šminkera. Glumac Pavle Jerinić ističe da je u pitanju sudbina mnogo ljudi i poručuje da se sačeka i da će po isteku 22 sata "svi i te kako sve znati".

MINISTARSTVO ČUVA SAVIĆA

Zbog dešavanja u kući od nacionalnog značaja koja ove godine slavi 150 godina postojanja, upravnik Narodnog pozorišta juče je hitno pozvan u kabinet ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića. Kako Srpski telegraf nezvanično saznaje, Saviću je poručeno da ga "neće dati"! Na sastanku je izričito rečeno da ministarstvo ne podleže pritiscima, a podrška kulturnih radnika koja je stizala i iz regiona opovrgnuta je stavom da ne može neko spolja znati kakav je neko upravnik.

- Dejan Savić zaista jeste bio na sastanku sa ministrom, ali ja mu nisam prisustvovao i ne mogu da nagađam o zaključcima tog razgovora. Ono što sa sigurnošću znam je da će ministarstvo insistirati da se sačuva atmosfera na kojoj pozorište počiva, da neće dozvoliti da bude pobednika i pobeđenih, odnosno da pozorište mora da bude pobednik u ovoj priči - poručuje specijalni savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja glumac Tihomir Arsić.

Nadležno ministarstvo nije odgovorilo na pitanja redakcije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Alek

06.11.2018 15:28

daces, daces ostavku da te vise nikad ne vidimo...

Nikola

06.11.2018 18:56

I ne treba da podnese ostavku.