HARUKI MARAKAMI Zaveštao svoju arhivu i kolekciju ploča

Autor:

Zabava

05.11.2018

15:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najpoznatiji savremeni japanski pisac Haruki Murakami objavio je zaveštanje svog arhiva i kolekcije ploča tokijskom univerzitetu Vaseda, da bi izbegao njegovo rasipanje posle smrti i omogućio istraživačima uvid u svoj rad.

RepublikaFoto: Wikipedia/ Wkarimasita
Savremeni japanski književnik Haruki Murakami

-Pišem već skoro 40 godina i skupio sam mnoštvo rukopisa, dokumenata, novinskih isečaka za koje više nemam mesta ni u kući ni u kancelariji. Ja nemam dece i smetalo bi mi kada bi se posle moje smrti sve rasulo-  rekao je književnik novinarima u Japanu, dodajući da će univerzitet na kom je diplomirao preuzeti njegovu arhivu.


-Veoma me raduje što će to koristiti Japancima i strancima koji žele da istražuju moj rad- rekao je Murakami, čiji romani, pripovetke i eseje su prevedeni na više od 50 jezika i doživeli ogroman međunarodni uspeh.

Murakami je poznat i kao prevodilac američkih pisaca, što smatra nezamenljivim.


-Da sam se zadržao samo u japanskoj literaturi, mislim da bih se ugušio-  navodi poznati pisac uz reči da Japan smatra najboljim mestom za svoje arhive. 

On piše uz muziku, i u svim romanima ima reference na muzička dela, a univerzitetu će ostaviti i kolekciju od oko 10.000 ploča.

-Više sam brinuo o skupljanju ploča nego knjiga- naveo je poznati književmik.

Iako je snimanje bilo zabranjeno, njegova konferencija je bila veliki događaj i potvrdila da je pisac za kog je više puta bila tražena Nobelova nagrada sve vidljiviji.

Murakami je oduvek bio veoma diskretan, nikada se nije pojavio na televiziji i dao je veoma mali broj intervjua, ali je u poslednjih par meseci bio voditelj u dve radio emisije u kojima je pričao o muzici i iznosio anegdote o svojim omiljenim pesmama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading