Vukosavljević otvorio "Dane srpske kulture" u Temišvaru

Autor:

Zabava

02.11.2018

17:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je u Banatskoj filharmoniji u Temišvaru 13. Dane srpske kulture.

Foto: Promo foto
Ministar kulture Vladan Vukosavljević otvorio "Dane srpske kulture" u Temišvaru

Ministar Vukosavljević je primetio da je Beograd dugo bio periferija u odnosu na druga kulturna središta našeg naroda, a da danas dolazimo iz Beograda u Temišvar sa svešću da pohodimo dugoveko stecište kulturnog i društvenog života panonskih Srba. 

- Na to nas opominje vredno sakralno i drugo nasleđe iz prohujalih vekova, ali i savremeni, neprekinuti napori srpske zajednice da se održi i ostane svoja, kao i da osnaži veze sa maticom- kazao je on.

U svom obraćanju Vukosavljević se zapitao zar može da bude periferija područje koje nam je, pored mnogih drugih, rodilo i zanatu učilo Dositeja, koje nam je oblikovalo Crnjanskog.

"Dani srpske kulture“,  prema njegovim rečima, kao i drugi stvaralački napori, pokazuju kulturnu otpornost Srba u Rumuniji, ali i činjenicu da za takve napore nailaze na podršku rumunske države, kao što država Srbija rumunskoj manjinskoj zajednici obezbeđuje povoljne uslove za održanje narodnog identiteta.

-Nema prirodnijeg mesta nego da se iz Dositejevog šireg zavičaja ponove njegova zalaganja za negovanje i razvijanje narodnog jezika. Ministarstvo kulture i informisanje je prepoznalo ovu temu kao jednu od ključnih tema odgovorne kulturne politike, od predloga rešenja statusa ćirilice do pospešivanja obnove lektorata srpskog jezika u inostranstvu, u saradnji sa Ministarstvom prosvete- naglasio je Vukosavljević, dodajući negovanje maternjeg jezika predstavlja važno pitanje: "To pitanje možemo prevesti u drugačiji oblik, s istim značenjem: da li želimo da opstanemo kao pripadnici svoga naroda i potomci svojih predaka, i u matici i u rasejanju. Ako to pitanje osveste i političke elite bićemo na dobrom putu. Jer jezik je centralno obeležje svakog naroda i glavno oruđe svake kulture"

Na otvaranju 13. Dana srpske kulture u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji  pored ministra govorili su ambasador Republike Srbije Branko Branković, zastupnik prefekta županije Timiš Kristijan Frančesku, savetnik za kulturu u županiji Timiš Adrijan Negoica, zamenik gradonačelnika Temišvara Dan Diakonu, srpski poslanik u rumunskom parlamentu Slavoljub Adnađ i predsednik saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić. 

RepublikaFoto: Promo foto
Vladan Vukosavljević, Branko Branković, Kristijan Frančesku, Timiš Adrijan Negoica, Dan Diakonu, Slavoljub Adnađ i Ognjan Krstić

Nakon ceremonije otvaranja prikazan je film "Zaspanka za vojnike“, reditelja Predraga  Gage Antonijevića. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading