Gabrijel Felc opisuje susret s Beogradskom filharmonijom: Bio je to MALER SA HEPIENDOM

Autor:

Zabava

28.10.2018

17:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi dolazak u Beograd bio je nezaboravan, najpre zato što sam zamalo bio uhapšen! Doputovao sam bez pasoša i tako propustio susret s orkestrom... Beogradska filharmonija je orkestar koji uvek daje najbolje od sebe i zato sam se posle vraćao sa zadovoljstvom, kaže šef-dirigent Beogradske filharmonije.

RepublikaFoto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija
Felc: Osećam se kao rok zvezda uz Beogradu filharmoniju

Gabrijel Felc je šef-dirigent Beogradske filharmonije od 2017. Sportskim jezikom, ova funkcija u vođstvu orkestra isto je što i pozicija trenera fudbalskog tima. Pored toga što piprema koncerte, on brine o celokupnom razvoju orkestra, tehničkoj spremnosti, širenju repertoara i, što je najvažnije, motiviše orkestar, čiji je deo. Uostalom, sviranje u Filharmoniji jeste timski sport.

STRASNO I MOĆNO

- Jako volim Beograd i mogao bih da kažem da se ovde osećam kao kod kuće. Prvi put sam ovde došao 2009. povodom prvog koncerta sa Beogradskom filharmonijom. Taj dolazak je bio nezaboravan iz više razloga, najpre zato što sam zamalo bio uhapšen! Doputovao sam u Srbiju bez pasoša i tako propustio prvu probu sa orkestrom. Pošto smo pripremali Malerovu Simfoniju br. 6, shvatili smo da nas je bukvalno poterao "maler" - kaže Gabrijel Felc na početku razgovora za prvo izdanje magazina Filharmonija.

RepublikaFoto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija
Felc u poseti Kalemegdanu kod Prirodnjačkog muzeja

Na sreću, nastavlja Felc, tako je samo bilo za tu prvu probu.

- Čim sam se susreo sa orkestrom, shvatio sam da se radi o muzičarima veoma izraženog karaktera. Vrlo se dobro sećam prvog utiska sa probe i orkestra koji je svirao strasno, moćno i veoma koncentrisano na partituru, što izuzetno cenim. Beogradska filharmonija je fokusiran orkestar koji uvek daje najbolje od sebe, tako da sam se sa velikim zadovoljstvom vraćao svake godine - dodaje nemački dirigent.

Da nije samo na dobrom glasu, Felc je ubrzo pokazao. Mlad, poletan, pun energije, odmah je osvojio

poverenje muzičara koji su imali učešća u odabiru svog novog šefa-dirigenta.

- Kao izraz poštovanja i veze sa vašom zemljom, ljudima i kulturom, podrazumeva se da najpre treba da naučim vaš jezik. Savladavao sam osnove i jednostavnu komunikaciju mogu da vodim na srpskom. Ne mogu da zamislim da radim kao šef-dirigent Beogradske filharmonije, a da ne razumem srpski - ističe Felc.

GABRIJELE, OŽENI ME!

Kako je biti Nemac na čelu najuglednije institucije u Srbiji, možda i najbolje svedoče povici: "Gabrijele, oženi me" i suze u očima mnogih kada je Felc završio drugi koncert na otvorenom rečima: "Ovo je vaš orkestar, vaša Beogradska filharmonija".

- Ovde ljudi vole svoj orkestar, a to je i lepo i važno. Filharmonijski koncerti su uvek rasprodati, a time mnogi gradovi u Evropi ne mogu da se pohvale. Srbija može biti veoma ponosna na svoj orkestar! To se vidi na koncertima na otvorenom koji postaju tradicija Beogradske filharmonije. Oni su zaista bili spektakularani, svi možemo biti veoma ponosni na to. I direktor Tasovac, Asja i Danica - urednice programa, Jelena, PR menadžer... Na oba koncerta na otvorenom sam dirigovao sa mnogo poleta i ushićenja i jedva čekam sledeći put - ne skriva sagovornik oduševljenje.

Na pitanje kako je zakoračiti na scenu i osetiti ljubav desetine hiljada onih koji su došli da vas slušaju, odgovara da to jednostavno ponese.

- Na trenutak se zaista osetite kao rok zvezda. Čak iako ne ide redovno na koncerte klasične muzike, publika je sedela i u tišini slušala i upijala ono što je Filharmonija pred njima stvarala. To je ono što me je potpuno fasciniralo. Iako vam to zvuči možda neverovatno - takva atmosfera, puna pažnje i koncentracije, ne sreće se na sličnim događajima u svetu - ističe Felc.

RepublikaFoto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija
Dirigent kaže da su filharmoničari kao fudbalski tim - kad istrče na teren, vide samo pobedu!

Kao kad selektor dobije priliku da u najboljem svetlu predstavi nacionalni tim u svetu, tako je i Felc nedavno imao prvo zajedničko gostovanje sa Beogradskom filharmonijom. U čuvenom Štefanijenzalu u Muzikferajnu Graca, naime, pripala im je čast da otvore simfonijsku sezonu ove prestižne institucije.

- Bilo je to sjajno gostovanje, ja sam prezadovoljan. Beogradska filharmonija me je davno osvojila širokim rasponom emocija u muziciranju po čemu se razlikuje od drugih. Sada smo to pokazali i zahtevnoj publici Muzikferajna u Gracu. Siguran sam da su i oni čuli ono što opisuje ovaj orkestar, a to je u jednoj reči - strast. Oni su zaista kao fudbalski tim - kada jednom istrče na teren, vide samo jedno - pobedu! A timski duh ovog orkestra sam cenio oduvek - zaključuje Felc.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading