MALCI OPKOLILI SAJAM

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nagrada ovogodišnjeg, 63. Međunarodnog beogradskog Sajma knjiga pripala je ravnopravno novosadskom "Prometeju" i "Službenom glasniku" iz Beograda. Osim toga, tradicionalni Školski dan privukao je i ovoga puta najmlađu čitalačku publiku.

RepublikaFoto: Tanjug
Školski dan privukao i najmlađe čitače

Smeh i graja stotine mališana čula se još na ulazu u Sajam, gde su u redovima nestrpljivo čekali da uđu. U halama je bilo teško da se mimoiđe sa mališanima koji su se zaustavljali na svakom štandu da pogledaju neke od ponuđenih knjiga za njih što je uobičajeno za školski dan u okviru Sajma knjiga.

Već na samom ulazu u hale Sajma jedna od najstarijih izdavačkih kuća "Eduka" nudi bogat program knjiga za  osnovne i srednje škole, ali i za predškolski uzrast po ceni u rasponu od 100 do 1000 dinara. Za osnovne škole cene knjiga iznose od 100 do 500 dinara, dok su za srednje škole od 300 dinara do 1000.

-Ove godine najviše se kupuju knjige za prva četiri razreda. Gimazijalci najčešće dolaze i traže knjige za srpski jezik, jer to najviše i koriste-  rekao je Boško Vlahović, direktor izdavačke kuće Eduka.

Posebnu pažnju kod devojčica privlači edukativna knjiga "Kad si meta puberteta" Nikolete Novak, koja pomaže devojčicama da prevaziđu pubertet, a nalazi se na štandu izdavačke kuće Pčelica po ceni od 625 dinara.

-Nismo još kupile nijednu knjigu. Zasada samo gledamo, dok se ne odlučimo- rekle su tri devojčice koju se razgledale lektire na popustu u specijalnim korpama.  

Na štandu ove izdavačke kuće velika je potražnja za lektirama kojima je cena 199 dinara, dok se slikovnice o istaknutim srpskim velikanima poput Ive Andrića, Nikole Tesle, Vuka Karadžića..mogu kupiti po ceni od 550  dinara.

-Izuzetnu pažnju privlače dva naslova koja su objavljena povodom stogodišnjice smrti Prvog svetskog rata, a to je grafički roman "Sat" grupe autora na čelu sa Draganom Lazarevićem i knjiga "Mali vojnik velikog rasta" Zorana Miletića koja je posvećena kaplaru srpske vojske Momčilu Gavriću- otkriva Bojana Jovanović, urednik izdavačke kuće Pčelica.

RepublikaFoto: Tanjug
Knjiga za svakoga

Reporteri Srpskog telegrafa zapazili su mališane koji kupuju knjige na popustu izdavačke kuće "Moj izdavač". U tom izboru su se našle i "U vrtiću rastu ljudi", "Šerlokova beležnica" koje koštaju 60 dinara. A neke od najznačajnih lektira za srednje škole mogle su se kupiti na istom štandu po ceni od 250 dinara.

-Ovo mi je druga godina kako posećujem Sajam knjiga. Došla sam kako bih kupila rečnik turskog jezika, jer je tokom ovih dana jeftiniji, ali sam kupila i lektiru "Sumnjivo lice" Branislava Nušića- rekla nam je Ivana Miletić, učenica osmog razreda iz Gornjeg Milanovca.

Velika tabla sa natpisom "Uz jednu knjigu druga poklon" na štandu izdavačke kuće Portalibris privlači veliku pažnju kod srednjoškolki koje su došle da kupe neki ljubavni roman.

-Upravo sam kupila knjigu "Košulje mi pere Al Kapone" Dženifer Koldenko jer mi naslov zvuči primamljivo. Planiram do kraja dana da kupim još nekoliko romana, ali se još nisam odlučila- priznaje nam Vanja Krstić, koja je jutros doputovala iz Valjeva.

Na štandu ove izdavačke kuće đaci su masovno kupovali knjigu poput "Džonova knjiga" Džonatana Tropena, po ceni od 100 dinara, kao i "Pravila za poslednje dane" Pitera Ponsija po istoj ceni.

O tome koliko su ove godine jeftinije knjige posvedočila nam je i Milica Arsić, učenica srednje medicinske škole iz Beograda, koju smo sreli na štandu izdavačke kuće Propolis buks.

-Svake godine dolazim na Sajam knjiga. Sada sam kupila tri knjige za tri stotine dinara i to mi puno znači. Uštedela sam dosta, jer sam kupila i neke stručne knjige po akcijskim cenama- ističe Arsićeva.

Na ovom štandu su nam rekli da su dosta tražene knjige "Lovci na oblake" Aleks Sirer po ceni od 299 dinara, kao i "Zlatni most" Eve Feler koja košta 599 dinara

I dok su devojčicama pažnju privlačili lepršavi ljubavni romani, dečaci nisu izlazili iz dela sa stripovima, ali su oni koje su želeli bili nepristupačni za njihov džep.

Aktuelni strip "Mort Sinder" može se naći po ceni od 1890 dinara, dok "Srebrni letač" košta 1990 dinara. Jedan od najpoznatijih stripova "Konan divlji mač simerije" košta 2190 dinara.

Među decom je nastala potpuna pometnja kada se na Laguninom štandu pojavila Lea Stanković, Jutjub zvezda, koja je potpisivala svoju knjigu "Izgradi svoj stil".

Vriska i žamor uz reči "Lea, mi te volimo" su odjekivale halom, a devojčice su bile toliko uporne da priđu Lei da je obezbeđenje moralo da reaguje.

Upitali smo dvadaestogodišnju Tijanu iz Sombora koja je pokušavala da se približi Lei šta za nju znači dolazak jedne poznate Jutjuberke na šta nam je ona kratko odgovorila "Lea je čarobna. Ja je pratim na Jutjubu, ali bih mnogo želela da mi Lea potpiše knjigu"

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading