Premijerka otvorila novi kulturni centar: UDAHNUT NOV ŽIVOT NOVOSADSKOJ SVILARI

Autor:

Zabava

23.10.2018

16:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Simboličnim povlačenjem komada svile sa ulaza, premijerka Ana Brnabić juče je u Novom Sadu otvorila kulturnu stanicu Svilara, novi centar za kreativne industrije koji se nalazi na mestu nekadašnje fabrike za bojenje svile.

RepublikaFoto: Promo
Delegacija u obilasku Kineske, budućeg kreativnog polisa

- Intenzivnim dijalogom sa privatnim sektorom stvorili smo prostor kao što je Svilara, koncept koji će u budućnosti biti samoodrživ i koji će svim građanima Novog Sada, ponajviše mladim umetnicima i studentima, uvek biti na raspolaganju za razmenu ideja sa kolegama, razvoj kreativnosti i predstavljanje svog stvaralaštva javnosti. Želimo da podstaknemo otvaranje ovakvih centara u svim gradovima u Srbiji jer ovo je zaista slika Srbije kakvu želimo da pošaljemo u svet. Kreativci i inovatori su naš najveći izvozni potencijal, oni su naša razvojna šansa za 21. vek - istakla je Brnabićeva.

Svilara će imati četiri različita prostora za rad - društveni centar i kafe namenjen lokalnim nevladinim organizacijama i edukativnim aktivnostima, koncertnu salu za muzičko-scenske programe, studio za snimanje i veliki radni prostor za preduzetnike, pojedince i organizacije.

RepublikaFoto: Promo
Ana Brnabić je obišla izložbu „14/24 u Svilari", prvu u prostoru novog centra za kreativne industrije

Povodom svečanog otvaranja, u Svilari je otvorena izložba „14/24 u Svilari", svetski priznate umetnice mlađe generacije iz naše zemlje, Gale Čaki. Ona je okupila 14 slikara iz celog sveta, koji će se predstaviti našoj publici i razmeniti iskustvo sa našim mladim umetnicima i prilike za međusobnu saradnju. 

U ovom prostoru publika može da vidi i instalacije austrijskog umetnika Gerharda Flekača, koji na različite načine istražuje svilu, smeštajući je kontekstualno u objekat bivše fabrike za bojenje svile. 

U Novom Sadu juče je predstavljen i projekat izgradnje kulturnog distrikta Kineska, koji se sprovodi u okviru programa "Novi Sad prestonica kulture 2021", a koji će biti izgrađen na prostoru jedne od najstarijih industrijskih zona u tom gradu koja datira još iz 1922.

Prostor na kome se nalazi 21 objekat godinama nema namenu, u narednom periodu biće revitalizovan i tamo će biti smešteni ateljei, koncertni i izložbeni prostor, smeštaj za učesnike rezidencijalnih programa, radionice za stare zanate...

Zajedno sa predsednicom Vlade, otvaranju i prezentaciji prisustvovali su i predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i Nemanja Milenković, direktor fondacije Novi Sad 2021.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading