PRIČAM TI PRIČU Smilja Ivetić izlaže u "Cvijeti"

Autor:

Zabava

19.10.2018

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izložba radova Smilje Ivetić pod nazivom „Pričam ti priču" biće otvorena 19. oktobra (19h) u Malom salonu Umetničkog paviljona „Cvijete Zuzorić". Ovog puta, autorka publici u Beogradu predstavlja seriju crteža i slika velikog formata.

RepublikaFoto: Promo
Nepotrebne igre, tuš na papiru

Umetnost  Smilje Ivetić pod simboličnim nazivom „Pričam ti priču" nadovezuju se na prethodne radove umetnice gde se bavila istraživanjem refleksija na relaciji pagansko - hrišćansko - savremeno. Tako je jedan od objedinjujućih elemenata u njenom radu i simbol krilatih bića, mitski bića i predela. 

U posmodernističkom postupku dekonstrukcije i reinterpretacije paganskih tragova u hrišćanskoj umetnosti, kao i njenom prisustvi u romaničkoj Kataloniji, Ivetićeva dolazi  do originalnog i samosvojnog likovnog rešenja. 

Poigravanjem sa religioznim predstavama autorka kreira vlastiti, intimni svet „novih bića" . Radovi odaju utisak spontanosti, angažovanja i energičnog crteža koji bilo da se razliva, ili je jasan i u vidu konture, otvara svet igre i neposrednog dešavanja.

RepublikaFoto: Promo
Govornik, tuš na papiru

- Svet slike Smilje Ivetić je ekspresionističke intonacije. Sama ikonografija počiva na izmaštanim, mitskim bićima, likovno slobodno često fragmentalno definisanih kroz jedan jasno izraženi motiv (krilo, glava, rebra...). Crtež je energičan, izveden crnom bojom u vidu konture, poseduje specifičan vid vitalizma srodan „naivnosti" dečijeg crteža. Kolorit je u registru čistih osnovnih boja (plava, crvena i žuta) uz dominaciju bele koja je ne samo objedinjujući element već i izvor svetlosti, simbol duhovne čistote. Ovovremenim likovnim izrazom primerenim aktuelnim umetničkim prilikama, Smilja Ivetić tretira u suštini religioznu temu kreirajući vlastiti, intimni svet „nebeskih glasnika". Njene slike na prvi pogled odaju utisak spontanosti, neposrednosti, gotovo igre u nastajanju, ali to je samo varka tkz „prvog pogleda" iza koje stoji ozbiljna misaona angažovanost i likovna promišljenost - navodi Milica Todorović, istoričar umetnosti i kustos Savremene likovne galerije Niš.

RepublikaFoto: Promo
Lep kao pesma, Smilja Ivetić

Smilja Ivetić je diplomirala slikarstvo 2008. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Slobodana Roksandića. Doktorirala je na istom fakultetu, kod mentora profesora dr. umetnosti Milete Prodanovića. Rezidencijalno je boravila u Parizu i Barseloni. Izlagala je u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrade iz fonda mr. Miodraga Janjuševića, akademskog slikara (2008). Član je ULUS. 

Izložba traje do 31. oktobra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading