BEND OD MILION DOLARA LEGENDARNI KJUR stiže na PETROVARADINSKU TVRĐAVU

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najvećih bendova u istoriji rok muzike otvoriće Egzit festival 4. jula iduće godine na Petrovaradinskoj tvrđavi.

RepublikaFoto: Promo foto
Legendarni rok bend Kjur otvoriće Egzit festival!

Na Kjuru su stasavale generacije, a ovaj ikonički engleski sastav duplirao je tiraže jugoslovenskih muzičkih časopisa kada bi se našao na stranama. Nije mala stvar što će ove rok gromade tokom jubilarne, a verovatno i poslednje turneje, svirati i pred srpskom publikom.

Njihova je želja da sviraju po festivalima na kojima nisu bili, a novosadski Egzit bio je neizostavan.

ŠOK, SREĆA I NEVERICA

- Bend je lično odabrao Egzit i ta vest je došla kao šok. Njihov menadžer koji se retko javlja jer živi u jednom zamku u Francuskoj i retko silazi u grad, poslao nam je mejl da bend želi da nastupi na Egzitu, ali da mi ne možemo da im damo ni približnu ponudu koju oni zaslužuju, ali da im ipak pošaljemo najveću moguću ponudu. Poslali smo im istorijski maksimum koji smo ikada poslali, ali su oni rekli da se još potrudimo i da će to svakako biti duplo manje nego što svi ostali daju. Napregnuli smo sve snage, poslali maksimalnu ponudu i oni su odgovorili da će Kjur nastupiti - rekao je Dušan Kovačević, osnivač Egzit festivala, dodavši da će ovaj koncert podići nivo festivala jer će domaća publika imati priliku da vidi bendove koji su nam bili nedostupni.

Grupa Kjur, koju su osnovali školski drugovi Robert Smit (gitara, vokal), Majkl Dempsi (bas) i Lorens Tolhurst (bubnjevi), a poznata je po hitovima "Frajdej in lav", "Lavsong", "Bitvin Dejs", "Džast Lajk" "Heven"... Impresivan je i podatak da su prodali više od 50 miliona albuma širom sveta!

RepublikaFoto: Promo foto
Školski drugovi: Robert Smit (gitara, vokal), Majkl Dempsi (bas) i Lorens Tolhurst (bubnjevi)

Poznati rok kritičar Dragan Ambrozić rekao je da Kjur sluša od njihove prve pesme.

- U vreme kada su izašao njihov prvi album, ja sam kupovao ploče bendova koji su mi se sviđali. Negde sam video vest o bendu čiji je album izašao, a kasnije se pojavilo na studiju B nekoliko pesama, koje su se meni jako dopale. Robert Smit je tada imao 17 godina, a tačno 40 godina kasnije imam da kažem da je taj album izgledao kao kada vam neko opisuje odrastanje u gradskim uslovima u to vreme- ispričao je Ambrozić.

Nakon njegove, čitave generacije rasle su uz muziku Kjura, a Ambrozić upravo u tome vidi smisao karijere duge četiri decenije.

TEMELJ POP KULTURE

- U svakoj generaciji su imali po jedan od ključnih albuma koji je bio presudan za razvoj muzike - dodaje rok kritičar.

A koliko su jugoslovenski klinci ludeli za ovim bendom govori i podatak da bi objavljivanje njihove slike na naslovnici dupliralo tiraže.

- Kada sam počeo da se bavim novinarstvom, počeli smo da izdajemo muzički časopis "Ritam". Kada se Kjur našao na naslovnoj strani 1987, dupliran nam je tiraž. To pokazuje koliko je Kjur bio popularan u Jugoslaviji i da je deo temelja naše kulture - objašnjava Ambrozić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading