Sedam decenija Narodnog pozorišta u Prištini Delili sudbinu srpskog naroda na Kosmetu

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ženidba", nastala po čuvenom Gogoljevom delu i u režiji Milana Karadžića, premijerno će biti izvedena 8. oktobra na sceni Doma kulture u Gračanici i tom predstavom će Narodno pozorište u Prištini proslaviti 70 godina od osnivanja.

RepublikaFoto: Printskrin
Premijerno "Ženidba" 8. oktobra na sceni Doma kulture u Gračanici

- Istorija Narodnog pozorišta u Prištini govori nam o tome da su u njegovim okvirima postojale i albanska i srpska scena sve do 1999, kada su glumci srpskog ansambla bili prinuđeni da napuste ne samo scenu, već i svoj grad. Zahvaljujući velikom naporu zaposlenih, obnavlja se rad 2005. u Leposaviću, zatim i u Kosovskoj Mitrovici. Bez matičnog pozorišta borba za svakog gledaoca je bila prisutna, pozorište se vratilo u svoje predistorijsko stanje, imalo je nastupe po varošicama, selima, urušenim domovima kulture, dvorištima povratničkih kuća, portama crkava.. u nameri da opstane - kaže Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

Predstava kojom će biti obeležen veliki jubilej rađena je u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, a direktor prištinskog pozorišta Predrag Radonjić ističe da bi pravi naziv njihove kuće mogao da bude pozorište Kosova i Metohije, jer njegovi glumci igraju u svim mestima u kojima žive Srbi.

- Uspeli smo sa našim predstavama da zađemo bukvalno u svako mesto gde je preostalo naše srpsko stanovništvo na KiM. Igramo i u Zvečanu, Štrpcu, Zubinom potoku i trudimo se da predstavimo naš rad kroz kvalitetne predstave koje učestvuju na festivalima i ne zaostaju za predstavama profesionalnih pozorišta. Pored četiri premijere koje smo postavili prošle godine imamo još četiri predstave na repertoaru koje izvodimo. Za mali ansambl koji ima svega 13 glumaca to je veliki uspeh - dodaje Radonjić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading