KECMANOVIĆU nagrada za priču "Ivo Andrić"

Autor:

Zabava

15.09.2018

07:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimiru Kecmanoviću pripala je nagrada "Ivo Andrić" za najbolju priču u ovoj godini. Kecmanović je nagrađen za priču "Ratne igre" iz knjige "Kao u sobi sa ogledalima" u izdanju "Lagune".

RepublikaFoto: Promo
TKecmanović: Prva nagrada s imenom Andrića, nadam se da nije i poslednja

Nagradu je jednoglasno doneo žiri u sastavu Aleksandar Jovanović (predsednik), Petar Arbutina i Mileta Aćimović Ivkov.

U obrazloženju se između ostalog navodi da je „autor groteskno-ironijski sagledavajući neposrednu stvarnost uspeo da izgradi književnoumetnički uverljivu sliku našeg dramatičnog doba u kojoj se gubi razlika između igre i tragike".

Pola sata posle proglašenja, pred novinare je izašao i laureat, koji je rekao da ga je vest o priznanju veoma obradovala.

- Prva nagrada koju sam dobio bila je sa imenom Ive Andrića, nadam se da nije i poslednje - kazao je Kecmanović.

On je napomenuo da mu je do romana "Top je bio vreo", Andrić bio neposredan uzor u pisanju.

- Tek posle te knjige, kada su počela poređenja, postao sam svestan da taj roman ne bi mogao da postoji da nije bilo Andrićevog dela. "Ratne igre" pokazuju kako se u ovom našem vremenu tragedije pretvaraju u komedije. Glavni junak, oficir JNA, je posle dugog ratovanja spao na to da učestvuje u ratnim igricama imućnih ljudi - kazao je Kecmanović.

Andrićeva nagrada se dodeljuje na osnovu piščeve testamentarne volje od 1975. godine. Kecmanoviću će nagrada biti svečano uručena 11. oktobra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading