NAJDŽEL KENEDI BEMUSOV ZLATNI PEČAT!

Autor:

Zabava

11.09.2018

14:50 >> 18:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koncertom slavnog violiniste Najdžela Kenedija pod nazivom "Od Baha do Geršvina", 10. oktobra na sceni Sava centra započeće 50. Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS).

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Legendarni Najdžel Kenedi zvezda BEMUS

U okviru ovogodišnjeg festivala, koji će trajati do 20. oktobra održaće se devet koncerta na četiri lokacije: u Sava centru, Kolarčevoj zadužbini, Narodnom muzeju i Narodnoj skupštini. 

OD KLASIKE DO ZVEZDA

-Program ovogodišnjeg BEMUS-a osmišljen je kao sumiranje svih najvažnijih programskih segmenata koji su tokom istorije ove manifestacije činili njen sadržaj: od klasika simfonijskog, operskog, solističkog i kamernog repertoara uz učešće najvećih muzičkih zvezda, preko izvorne narodne muzike, predstavljanje talentovanih muzičara najmlađe generacije, do savremenog trenutka "krosovera" sa drugim muzičkim žanrovima- rekla je Ivona Jevtić, sekretarka za kultura grada Beograda na konferenciji za medije održanoj u Skupština grada Beograda. Konferenciji su prisustvovali i Damir Handanović, direktor CEBEF-a, kao i Marija Kadić, predsednica odbora festivala.

RepublikaFoto: Promo
Ivona Jevtić i Damir Handanović

Ove godine za održavanje ove manifestacije međunarodnog značaja izdvojeno je 20 miliona dinara iz Sekreterijata za kulturu, što je više nego prethodnih godina. 

-Prethodnih godina na Bemusu su učestvovali ljudi koji su pisali istoriju muzike. Drago mi je što mi kao CEBEF učestvujemo u tome. Zahvalio bih se svim zaposlenima u CEBEF-u, koji su dali zadnji atom snage da izguramo ovaj projekat onako kako dolikuje Beogradu. Odličan je sadržaj. Ono što je bitno, program je pažljivo biran za muzičke sladokusce- istakao je Handanović, dok je Kadićeva definisala festival kao koncentraciju najboljih muzičkih snaga.
-Odbor festivala je imao tešku, ali lepu ulogu da izabere i prestavi beogradskoj publici neke od najznačajnih muzičkih dometa svetskog izvođaštva do danas. Zlatni Bemus u skladu sa definicijom je fetival koncentracija najboljih umetničkih snaga i počeće sa Najdželom Kenedijem, nekim koga beogradska publika dobro poznaje, a to je ono što treba da bude zlatni pečat ovog festivala- rekla je predsednica odbora.  

 


U čast stogodišnjice poznatog kompozitora i pijaniste Leonarda Bernštajna, najpoznatije operske pesme izvodiće vodeći tenor današnjice Ramon Vargas. On će nastupiti na koncertu Simfonijskog orkestra i Hora RTS pod upravom Bojana Suđića. 
Ovogodišnji BEMUS obeležiće i nastup ruskog pijaniste Vadima Rudenka, koji je dobitnik dvostrukog laureata prestižnog takmičenja "Čajkovski" u Moskvi, kao i korejskog violiniste Edvina E.C Kima, koji će se prvi put predstaviti publici.

 

NAJLEPŠE ZA KRAJ

Najlepše numere kamerne muzike beogradskoj publici donose Šalun ansambl Berlinske filharmonije, nazvan po arhitekti berlinske filharmonije i Brodski kvartet iz Velike Britanije, koji je poznat po saradnji sa zvezdama svetske popularne muzike:Stingom, Kostelom, Bjork... 
Nakon 10 godina, Beogradska filharmonija će zatvoriti BEMUS numerama koje su izvođene na otvaranju i zatvaranju prvih muzičkih svečanosti. To su pesme "Beograd" Dragutina Gostuškog i Deveta simfonija Ludviga van Betovena.

 

 


 

 
  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading