Preuređenje prostora za Muzej Nikole Tesle počinje do kraja sledeće godine

Autor:

Zabava

10.09.2018

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do kraja sledeće godine počeće radovi na preuređenju prostora na kome je podignuta prva električna centrala na Dorćolu!

 
RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Do kraja godine počinju radovi!

- Prva električna centrala na Dorćolu, koja je sada ruina, biće veoma brzo preuređena i već do kraja sledeće godine počećemo sa radovima – rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačalnika Beograda, dodavši da je predviđeno da na tom mestu bude Muzej Nikole Tesle.

Kako je rekao novinarima u Beogradu prilikom obilaska distributivnog dispečerskog centra, Muzej će se prostirati na površini od 10.000 kvadrata i biće naučno-istraživački centar i mesto gde će se studenti i profesori baviti životom i radom Nikole Tesle.

Na mestu planirane rekonstrukcije, 1893. godine, počela je sa radom prva javna električna centrala u Srbiji. U tom dobu, ona je snadbevala javnu rasvetu i tramvaje. Do tada su javno osvetljenje bili fenjeri sa plinom.

Muzej Nikole Tesle osnovan je 5. decembra 1952, a rešenje je potpisao Josip Broz Tito. Prvi direktor bio je profesor Filozofskog fakulteta Veljko Korać. Za javnost je muzej otvoren 20. oktobra 1955. i u to vreme je bio prvi tehnički muzej u Jugoslaviji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading