LESKOVAC OČEKUJE FILMSKE SLADOKUSCE

Autor:

Zabava

05.09.2018

13:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devet premijera, 15 takmičarskih filmova, više od 50 gostiju i mnoštvo pratećih programa na 11. LIFFE od 18. do 22. septembra

Leskovači internacionalni festival filmske režije, 11. LIFFE biće održan od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra. U okviru glavnog takmičarskog programa publika će imati priliku da pogleda petnaest dugometražnih igranih filmova iz Srbije i regiona, od čega čak devet filmskih premijera. 

Premijerni takmičarski program čine filmovi koji po izboru selektora festivala Milana D. Špičeka i umetničkog direktora Darka Bajića predstavljaju najbolji presek najnovije regionalne filmske produkcije.

Bajić je na konferenciji za novinare istakao da su birali filmove sa dušom koji mogu da se dopadnu i publici i filmskim stvaraocima. Tom prilikom on je najavio i osnivanje regionalnog filmskog festivala koji bi prikazivao filmove u šest prestonica komšijskih država i isto toliko velikih gradova širom regiona

RepublikaFoto: Promo
Dragan Bjelogrlić u filmu "Južni vetar"

Tako će već druge večeri festivala, u sredu 19. septembra u 19 sati u Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra biti prikazana premijera makedonskog filma "Tajni sastojak", reditelja Gjorčeta Stavreskog. Iste večeri od 19.15 u Narodnom pozorištu na programu je još jedna premijera, crnogorsko-srpska koprodukcija "Između dana i noći" u režiji Andra Martinovića, sa Lazarom Ristovskim i Tihomirom Stanićem u glavnim ulogama.

U četvrtak, 20. septembra, na programu su takođe dve premijere: od 19 sati u Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra premijerno će biti prikazan slovenački film "Slovenija, Austrija, sutra ceo svet" reditelja Marka Nabrešnika, dok će od 21.15 u Narodnom pozorištu publika moći da pogleda hrvatski film "Lada Kamenski", u režiji Sare Hribar i Marka Šantića.

Treći dan festivala, petak, 21. septembar, rezervisan je za pet filmskih premijera. Na programu su dva nova slovenačka filma, "Rudar" Hane Slak i film "Ivan" reditelja Janeza Burgera, jedan film iz Bosne i Hercegovine - "Poslednja barijera" Jasmina Durakovića i "Godina majmuna" makedonskog reditelja Vladimira Blaževskog.

Takmičarski festivalski program u subotu, 22. septembra, zatvara hrvatski film "Mali" u režiji Antonia Nuića, projekcijom u Narodnom pozorišu od 19.15.

Pored bogatog premijernog takmičarskog programa, u konkurenciji za nagrade naći će se i srpski filmovi "Južni vetar" reditelja Miloša Avramovića koji će i otvoriti festival, "Ederlezi Rising" Lazara Bodrože, "Izgrednici" Dejana Zečevića i "Banditi u potrazi za mamom"u režiji Koste Ristića, kao i već prikazivani slovenački film "Osnove ubijanja" Jana Cvitkoviča i "Comic Sans" hrvatskog reditelja Nevia Marasovića.

U okviru studentskog festivalskog programa, svake večeri od 23 sata u Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra biće prikazivani filmovi studenata iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Slovenije. Prateći program festivala odvijaće se na više lokacija od 19. do 22. septembra, i sastojaće se od nekoliko izložbi, promocije knjiga Dušana Kovačevića, Dr Neleta Karajlića i Tanje Nježić, i posebnih tematskih programa posvećenih glumcima i rediteljima, gostima festivala. U večeri svečanog otvaranja, u utorak, 18. septembra od 22 sata u klubu Safir, publiku će zabavljati maestralni Magnifico, jedno od najintrigantnijih imena Slovenije i bivše Jugoslavije kada je reč o regionalnoj muzičkoj sceni. 

 LIFFE je jedini festival rediteljskih ostvarenja u Srbiji na kojem se dodeljuju tri nagrade za režiju i dve glumačke nagrade. Glavna nagrada za režiju nosi naziv našeg istaknutog reditelja Živojina Žike Pavlovića - "Grand Prix Živojin Žika Pavlović".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading