FILMSKA PRIČA Kako su SRPSKI GLUMCI OSVAJALI HOLIVUD

Autor:

Zabava

01.09.2018

08:10 >> 19:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne postoji recept za one koji tek dođu u Holivud, postoji vera u sebe i neodustajanje, poručuje Kapičić, a Radivojevićeva kaže da je u inostranstvu samo velika razlika u produkcionom smislu.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Rade Šerbedžija među prvima u novije vreme zaigrao u Holivudu

Rade Šerbedžija možda nije bio baš prvi u novije vreme, ali je svakako jedan od prvih glumaca s ovih prostora koji su u Holivudu ostvarili zapažene uloge. Setimo se samo ludog i neuništivog Rusa u hit filmu "Sneč"! Ovih dana moglo bi se navesti da su među najtraženijim srpskim glumcima u toj velikoj filmskoj industriji Stefan Kapičić i Željko Dimić.

Kapičić igra i u nastavku hit ostvarenja "Deadpool", koje se nedavno našlo i na repertoaru domaćih bioskopa.

SERGEJ, MARIJA, ANA...

RepublikaFoto: instagram.com/stefankapicic
Stefan Kapičić: Talenat nam ne manjka!

- Ne postoji recept za one koji tek dođu u Holivud, postoji vera u sebe i neodustajanje. Dešavalo se da mi jave da nisam dobio ulogu iako sam prošao sve krugove kastinga i smatrao da je to rešena stvar. Treba izdržati. Mnogi glumci koji su odustali od inostrane karijere sigurno bi nešto uradili da su uspeli da se strpe još malo. Talenat nam ne manjka! - poručio je Kapičić nedavno iz Beograda, a njegova je stalna adresa već duži niz godina Los Anđeles.

Mladom glumcu pošlo je za rukom da se nađe i na listi 50 najpopularnijih glumaca na svetu (prema sajtu IMDB), a ništa manji uspeh u svetu nije ni onaj koji je ostvario Predrag Bjelac, i to samo zahvaljujući ulozi u popularnoj franšizi "Hari Poter".

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Peđa Bjelac igra čarobnjaka u "Hariju Poteru"
Branka Katić više od decenije živi i radi u Los Anđelesu i Londonu

Sergej Trifunović je zaigrao u filmu "Spasitelj" s Denisom Kvejdom, Marija Karan se pojavila u blokbasteru "Obred" s Entonijem Hopkinsom, dok je naša Branka Katić osvojila Holivud ulogom ljubavnice u "Državnom neprijatelju", a potom nastavila uspešno da gradi karijeru i u Velikoj Britaniji, koja je jedno vreme bila i stalna adresa u to vreme bračnog glumačkog para Ane Sofrenović i Dragana Mićanovića.

Iako su mnogi naši glumci menjali lice Holivuda, mnogo je onih kojima se sreća nije osmehnula. Sagovornici Srpskog telegrafa saglasni su da je rizik ogroman, a pogotovo kada mladi glumac dolazi iz male zemlje poput Srbije.

RepublikaFoto: Privatna arhiva/Foto: Dragoslav Ulic Dag
Katarina Radivojević: U inostranstvu je velika razlika u produkcionom smislu, sve ostalo je isto

- U inostranstvu je velika razlika u produkcionom smislu, sve ostalo je isto. Naši filmski radnici, ali oni pravi, kojih je sve manje, na isti način su posvećeni. Poštuju glumca, kao što ga poštuju i oni u velikim produkcijama. Gde je više novca, uslovi su mnogo bolji - kaže Katarina Radivojević, koja već godinama stvara u Americi, igrajući na filmskom platnu, ali i na daskama koje život znače.

SVI ŽELE ŠTO I TI

Skoro identično navodi i Željko Dimić, koji je kao glumac debitovao u 31. godini, ali ubrzo stigao do hit serija kao što su "CSI", "Zakon i red", "Lilihamer"...

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Željko Dimić: Radio sam na jezicima i dijalektima svaki dan, što i dalje činim!

- Našim glumcima je dodatno teže jer moraju da se namdeću na stranom jeziku. Za svaku ulogu imate najmanje nekoliko stotina kandidata protiv sebe, koji žele isto što i vi. Jezik je osnovno izražajno sredstvo u našem poslu i jedna od najvećih prepreka u Americi za svakog koji nije rođen i odrastao ovde. Radio sam na jezicima i dijalektima svaki dan, što i dalje činim - kaže Dimić i dodaje da je najsrećniji bio kada je zaigrao sa koleginicom našeg porekla Stanom Katić u seriji "Kasl".

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
U seriji "Kasl" glavna junakinja je naše gore list

Kako Željko ističe, poseban trenutak je bio kad je sa Stanom na setu progovorio na maternjem jeziku, a na iznenađenje ostatka ekipe.

 

?

A post shared by Stana Katic (@drstanakatic) on Aug 30, 2018 at 1:20am PDT

Jelena Stupljanin se prošle godine vratila iz Njujorka, gde je više od deset godina gradila karijeru. Tamo se prvo školovala, a potom dobila priliku da svoj raskošan talenat pokaže pred velikanima kao što su Robert de Niro ili Džesika Lang, pa da se pojavi i u popularnoj seriji "Crna lista" sa Džejmsom Spajderom.

RepublikaFoto: instagram.com
Jelena Stupljanin sa Džejmsom Spajderom

- Svi oni, pored predanosti ulozi, imaju osobinu da se raduju svakom novom poslu kao da im je prvi. I to je pravilo i za naše glumce. Džejms Spajder ili Kejti Erbi, Pedro Paskal, Oskar Ajzak i mnogi drugi imali su tremu pred premijere. Dobar glumac je dobar ma gde živeo i radio - izjavila je u intervjuu za naš list Jelena, a nedavno za sajt Zvezdara teatra otkrila i najveću laž koju je izgovorila: "U Njujorku, na kastingu za jednu ulogu kad sam lagala da znam da vozim kola. Dobila sam ulogu, sela sam u auto, dala gas i zamalo nisam zgazila reditelja. Sve se ipak nekako dobro završilo."

Katarina Oksenberg, ćerka princeze Jelisavete Karađorđević

Domaćoj publici Katarina Oksenberg, ćerka princeze Jelisavete Karađorđević, najpoznatija je po ulozi u "Dinastiji", Nataša Pavlović zbog serija "Las Vegas", "Alajas", "Agencija" i "Monk". Mnogima je možda promaklo, ali detektivku Ninu u već pominjanoj seriji "Zakon i red" igra Milena Gović, poreklom s ovih prostora, dok je Suzana Drobnjaković u inostranstvu poznata kao Saša Aleksandar, a igrala je u serijama "Dosonov svet", "Besramnici", "Marinci"...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading