SEĆANJE NA GLOGOVCA Spomen-ploču postavili na ulazu zgrade u kojoj je glumac živeo

Autor:

Zabava

31.08.2018

08:01 >> 09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na dan, 30. avgust, kada bi Nebojša Glogovac napunio 49. rođendan, grupa studenata i glumčevih saradnika postavila je spomen-ploču s njegovim likom na ulazu zgrade u beogradskoj Ulici Strahinjića Bana u kojoj je nekada živeo.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Spomen-ploča postavljena na uzlazu zgrade u kojoj je Glogovac nekada živeo

- Ovo je najmanje što smo mogli da uradimo za čoveka kao što je bio on. Želeli smo na ovaj način bar malo da mu se odužimo za sve što nas je naučio i za sve vreme koje nam je poklanjao – kaže Dušan Stojanović, pisac i pesnik, koji je glumcu posvetio pesmu „Deo svetlosti“, ispisanu na ploči uz Glogovčev lik.

Fotografiju za spomen-ploču, na kojoj stoji posveta "princu glume i čudu od čoveka", izradila je profesionalni fotograf Una Stefanović, a inicijativu su pokrenuli studenti jedne klase koju je Glogovac vodio u saradnji s glumčevim saradnicima. Ideja je da se postave još dve ploče – u Ulici kralja Bodina i na Gundulućevom vencu.

Spomen-ploču izradio je umetnički dizajner Dragan Jovanović.

Omaž Nebojši Glogovcu u Nišu

Glumci, reditelji i kritičari o svom nedavno preminulom kolegi Nebojši Glogovcu, govorili su vrlo emotivno i na Filmskim susretima u Nišu.

Igrom sudbine, na isti dan, samo godinu ranije, Glogovac je na Letnjoj pozornici primao najveće festivalsko priznanje za ulogu u filmu “Ustav RH”.

- Umeo je da isprede jednu nit, koja je jedina tačna. Iako je to izgledalo kao vulkanska energija, ona je uvek bila ispredena pažljivom, smislenom, svesnom glumačkom, mnogo više nego zanatskom, akcijom – kazao je Gorčin Stojanović, reditelj jednog od prvih Glogovčevih filmova “Ubistvo s predumišljajem“.

U pomenutom filmu igrala je i Ana Sofrenović, a potom su delili kadar u „Nebeskoj udici“, filmu koji je Glogovcu doneo prvi Gran pri niškog Festivala glumačkih ostvarenja.

– Umeo je da hoda s istinom – istakla je Sofrenovićeva

Da je bio izuzetna pojava, složio se i reditelj Petar Pašić, koji je režirao kratkometražni film „Svadba“, u kome je ženu igrao upravo Glogovac, koji je pak na snimanju filma „Raj“ ostavio jak utisak na Tihomira Stanića.

- On je jednostavno bio jedna veličanstvena prirodna pojava, kao munja, grom, kao pljusak, kao zemljotres. Tako nešto jednostavno, drugačije i ostavio je veliki trag kao svaka jednostavna lepa, neumitna i neobjašnjiva prirodna pojava – dodao je Stanić.

Na ogromno glumačko bogatstvo koje je ostalo iza Nebojše Glogovca ukazali su i Bojan Dimitrijević i Miloš Vlalukin, ali i Vlasta Velisavljević.

- Još uvek nemam reči kojima bih mogao da opišem ovaj gubitak - nije krio emocije Velisavljević koji je sa Glogovcem glumio u njegovoj poslednjoj predstavi “Hamletu”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading