VOJNI MUZEJ Otvorena izložba povodom 140 godina postojanja!

Autor:

Zabava

22.08.2018

14:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom Dana Vojnog muzeja, 22. avgusta, i obeležavanja 140 godina njegovog postojanja, danas je u Galeriji te ustanove otvorena izložba pod nazivom „140 godina Vojnog muzeja".

RepublikaFoto: Promo/www.mod.gov.rs
Sa otvaranja izložbe "140 godina Vojnog muzeja", koja predstavlja mnoge predmete po prvi put 

Mnogi predmeti koji su se našli u izložbi „140 godina Vojnog muzeja" do sada su retko izlagani. Prvi put, u čast jubileja, izložena su praistorijska koplja, prsten iz 10. veka, ruske grudne značke, kozačke zastave, nošnje iz Bosne, dolma koja je pripadala učesniku hercegovačkog ustanka Arseniju Ivanovu Miskinu, engleski orden sv. Mihaila i Đorđa na lancu, ordenska zvezda vojvode Radomira Putnika, uniforma austrougarskog činovnika, kao i deo orginalnih fotografija. 

Otvarajući izložbu, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, naglasio je da je Vojni muzej oduvek bio prepoznat kao važan segment u kulturi i sećanju nacije i da je imao ulogu da preko svojih postavki i izložbi predstavi Vojsku i njenu slobodarsku tradiciju u vekovnoj borbi za slobodu i nezavisnost.

- Bogata istorija ovog kulturnog simbola našeg grada obavezuje nas da sa tradicijom vrednovanja, brige i očuvanja svega što Vojni muzej predstavlja nastavimo i u budućnosti, kako bi on i dalje bio savremena muzejska ustanova - zaključio je Živković.

 
Govoreći o istorijskom značaju muzeja na Kalemegdanu, načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Gradimir Matić podsetio je da je reč o najstarijoj ustanovi kulture u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, a da je izložba koja je danas otvorena, hronološki struktuirana po periodima, odnosno da zbirkama i ličnostima ilustruje razvoj Muzeja.
RepublikaFoto: Promo/www.mod.gov.rs
Detalj sa nove postavke u Galeriji Vojnog muzeja

- Uvod u izložbu posvećen je dinastiji Obrenović, koja je osnovala Vojni muzej, i dinastiji Karađorđević, koja je otvorila prvu stalnu postavku, rekao je on i dodao da izložba kroz šest tematskih celina pripoveda o razvoju oružja, načinima borbe, srednjovekovnoj Srbiji i Evropi, srpskim ustanicima, Kneževini i Kraljevini Srbiji, Kraljevini Jugoslaviji, Drugom svetskom ratu i SFRJ, kao i o ličnostima koje su obeležile pojedine periode - naveo je potpukovnik Matić.

Izložba je rezultat timskog rada kojim je koordinirala muzejski savetnik Anđelija Radović, a u koji su bili uključeni svi članovi kolektiva Vojnog muzeja.

 
Povodom Dana Vojnog muzeja i jubileja večeras će u Domu Garde na Topčideru biti održana Svečana akademija kojoj će prisustvovati ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading