NAJVEĆA MUZIČKA IMENA GOSTI NIŠKOG FESTIVALA: NIŠVIL JE TVRĐAVA DŽEZA!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Počelo je! Niška tvrđava od sinoć je utvrđenje džeza, i to sve do 12. avgusta. Tokom predstojećih dana i noći, ljubiteljima muzike, filma, književnosti, teatra, ali i stripa organizatori su priredili prave poslastice.

Lisa Simon

REGRUTUJU PUBLIKU

- Realno je da bar 200.000 posetilaca vidi neki segment festivala. Ove godine trajemo duže, imamo ozbiljan džez teatarski festival, filmski, slikarsku koloniju, džez za decu. Besplatno je oko 80 odsto programa, tako regrutujemo novu publiku - kazao je direktor festivala Ivan Blagojević.

Ove godine u Niš dolaze Džipsi kings, ali i glumica i pevačica Lisa Simon, baš na 85. rođendan svoje slavne majke Nine, legende džez muzike kojoj će biti priređen omaž. Zakazani su nastupi i Menhetn transfera, Meta Bjanka, Iner sirkla i brojnih drugih.

Najveća atrakcija su svakako kraljevi džipsi zvuka kojima će na Nišvilu biti dodeljena i najveća festivalska nagrada statueta Šabana Bajramovića, koja se dodeljuje svake godine najznačajnijim fjužn muzičarima. Kingsi sa gitaristom Pakom Balijardijem na čelu navežbali su jednu Šabanovu numeru i na svoj 25. rođendan izvešće je pred niškom publikom u samoj završnici praznika džeza, u nedelju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Menhetn transfera

U ZNAKU JUBILEJA

Menhetn transfer, koji je na programu večeras od 23.15, trenutno je najatraktivniji vokalni sastav, koji u svojoj vitrini ima čak 10 Gremi nagrada, a sa Nišvila će poneti i nagradu za razvoj džeza. Nastup na ovom festivalu je zapravo prvo njihovo gostovanje u čitavom regionu.

Još jedan jubilej obeležava i Iner sirkl. Naime ovi Jamajkanci su na sceni tačno 50 godina i proslaviće to prve nišvilske večeri nastupom takođe od 23.15.

Iako je muzički praznik počeo sinoć, ovogodišnji Nišvil otvorio je svoja vrata još pre nekoliko dana, i to Džez teatrom, a potom i otvaranjem prvog srpskog Muzeja džeza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading