SRPSKI FILMOVI NA SARAJEVSKOM FESTIVALU

Autor:

Zabava

03.08.2018

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstojeći Sarajevski filmski festival, koje će biti održan od 10. do 17. avgusta obilovaće srpskim filmovima, srpskim manjinskim koprodukcijama, učesnicima programa i filmskim stvaraocima iz Srbije, saopstili su iz Filmskog centra Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug
Na Sarajevskom filmskom festivala biće prikazano mnogo srpskih filmova

U glavnom takmičarskom programu fokusiranom na dugometražni igrani film za festivalska odličja nadmetaće se "Teret" Ognjena Glavonića, "Banditi u potrazi za mamom", celovečernji igrani debi scenariste i reditelja Koste Ristića, imaće specijalnu projekciju u sklopu programa studentskog filma, dok će film "Zlogonje" Raška Miljkovića biti prikazan u Dečijem programu festivala.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Svet mašte nas krepi i ozdravlja: Scena iz "Zlogonja"

Tu su i dve srpske manjinske koprodukcije na planu celovečernjeg igranog filma.

Ostvarenje "Granice, kiše" Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića, koprodukcija Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Švedske i Velike Britanije, koja će biti prikazana kao deo programske celine BH program, i "Sam samcat", novi film Bobe Jelčića, koprodukcija Hrvatske, Holandije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovina, koja je uvrštena u dva festivalska programa.

Kada je o dokumentarnom filmu reč, u takmičarskom programu ove godine nadmetaće se i dva dugometražna ostvarenja iz Srbije: "Okupirani bioskop" Senke Domanović i "4 godine u 10 minuta" Mladena Kovačevića.

U takmičarskom programu studentskog filma učestvovaće srpski filmovi "Najtopliji dan leta" Maše Šarović i "Jedini" Nikole Polića, dok će se u programu kratkih filmova za nagrade boriti kraki animirani film "Neputovanja" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, mlađeg.

U programu Specijalnih projekcija biće prikazan kratkometražni dokumentarni film "Nešto u vodi" reditelja Petera Radovića, a u okviru celine Suočavanje sa prošlošću višestruko nagrađivana "Druga strana" Mile Turajlić.

RepublikaFoto: Promo
Scena iz nagrađivanog dokumentarca "Druga strana svega"

Pretpremijere donose projekciju prvih epizoda nove serije "Jutro će promeniti sve", koju su režirali Goran Stanković, Vladimir Tagić i Milica Tomović, a čije će prikazivanje uskoro početi na programima Radio televizije Srbije.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Sa početka snimanja serije "Jutro će promeniti sve", čije će prve epizode biti prikazane na Sarajevskom filmskom festivalu

U grupu od pet odabranih projekata dokumentarnih ostvarenja u fazi postprodukcije uvršten je i projekat "Diary of a Serious Offender" reditelja Danila Cekovića, a projekat filma "Kelti", celovečernjeg igranog prvenca u režiji Milice Tomović učestvovaće u predstavljanju sklopu CineLink koprodukcionog marketa, na kom će profesionalcima iz sveta filma biti predočeni projekti u završnoj fazi razvoja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading