JUBILEJ Sedam decenija Pipi Duge Čarape

Autor:

Zabava

31.07.2018

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verovatno nema deteta koje nije čulo za Pipi Dugu Čarapu i gotovo da nema devojčice koja se bar jednom u svom detinjstvu nije maskirala u nesvakidašnju vršnjakinju s riđim pletenicama... Ime slavne junakinje smislila je kćerka švedske spisateljice, a hrabru i otresitu devojčicu iz priče prvo su kritikovali jer su smatrali da nije dobar uzor deci!

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Pipi Duga Čarapa

Ovu slavnu junakinju književnosti za decu pre sedam decenija je stvorila Astrid Lindgren (1907-2002), koja nije ni planirala da postane pisac, ali su je proslavile legendarne avanture pegave devojčice.

BOLESNA KĆERKA

Priča kaže da je sve počelo u teškim trenucima za Astrid i njenu kćerku Katrin, koja je bila bolesna. Da bi joj olakšala te trenutke i razonodila je, majka ju je upitala: "Šta da ti pričam?" Ona joj je odgovorila: "Pričaj mi o Pipi Dugoj Čarapi". I tako je Astrid svojoj kćerki počela da priča o avanturama male devojčice koja je živela sama jer joj je majka umrla, a otac, moreplovac, nestao tokom bure. Pipi je radila šta je želela, bila je izuzetno jaka i samostalna, otresita i neustrašiva.

Kasnije su sve te priče o zanimljivoj i nesvakidašnjoj devojčici pretočene u knjigu, zatim i ekranizovane. Interesantno je da je u početku ova dečja knjiga naišla na negativne kritike, a Pipi smatrana kontroverznom i neprikladnom da bude uzor deci.


Međutim, romani su ubrzo postali popularni i do sada su prevedeni na čak 92 jezika, a prema njima je snimljeno više crtanih i igranih filmova. Planetarnu slavu uloga riđokose i pegave devojčice donela je glumici Inger Nilson (59). Imala je samo osam godina kada je uskočila u kostim Pipi i to joj je i odredilo karijeru. Inger se kasnije pojavljivala u tek nekoliko filmova i serija, učestvovala je u švedskom rijalitiju, a poslednjih godina prihvatila je manje uloge iako radi kao sekretarica u jednoj kompaniji i srećno je udata.

SAVREMENA PIPI

Naša izdavačka kuća "Odiseja" nedavno je pokrenula ediciju u kojoj će knjige Astrid Lindgren predstaviti u tvrdom povezu i sa novim ilustracijama.


Neobičnog izgleda i još neobičnijeg ponašanja, odrastajući bez pravila, mame i tate, uz majmuna i konja, snažna, buntovna i maštovita devojčica Pipi magnet je za drugu decu. U njenim pričama i društvu uživaju njeni uzorni prijatelji Anika i Tomi, sve dok se iznenada ne pojavi Pipin otac kapetan Jevrem Duga Čarapa i pozove je da ponovo s njim luta morima. Ovo je siže knjige "Pipi Duga Čarapa na brodu", prve u pomenutoj ediciji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading