VIOLINE KOJE IMAJU DUŠU

Autor:

Zabava

27.07.2018

17:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radionica za izradu violina, kao što je porodična majstorska radnja Jana Nemčeka u Kovačici, nema u Srbiji a verovatno ih je malo i u Evropi. Sve je gotovo identično kao i pre četiri veka, u vreme Amatija i Stradivarija.

RepublikaFoto: Promo foto
Stara majstorska radionica Jana Nemčeka u Kovačici

- Fabrički rađen instrument nikad ne može biti na nivou ručno pravljenog. Za plemenit zvuk violine treba ipak ruka i zato sve radimo ručno, bez bilo kakve upotrebe mašina - kaže Jan Nemček, koji je pre više od tri decenije prvi put uzeo u ruke dleto i materijal.

Iako su se ovim zanatom bavili njegov otac i stric, Jan je postao profesionalac zahvaljujući jednoj ženi - Lidiji Tanasijević, koja je u to vreme bila jedini graditelj violina.

- Praveći violine morate imati srpljenja, jer je to jako dug proces. Jednu violinu napravim za godinu!Sve počinje od izbora drveta što je pravo umeće, a onda samo za korpus i prelom materijala neophodno je mesec dana. Tek posle dolazi lakiranje, koje se vrši u nekoliko slojeva i onda je i s tim neophodno biti strpljiv i utrošiti bar osam meseci - objašnjava Nemček.

Posla ima, jer porudžbine stižu sa svih strana, pa čak i molbe za reparaciju.

- Dolaze nam đaci iz muzičkih škola i sa akademija, jer žele da imaju najbolju violinu, instrument po svojoj meri. Profesionalni svirači dolaze i naručuju kakvu violinu žele, od oblika do boja, sami sve to izaberu i onda sin i ja napravimo po porudžbini - ističe naš sagovornik, dodajući da za svoju dušu često i sam zasvira violinu.

RepublikaFoto: Promo foto
Često i sam zasvira violinu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading