Vukosavljević: Ako ne zaštitimo ćirilicu, za dve decenije je neće biti

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić potpisali su juče protokol o saradnji, čime je, kako su istakli, formalizovana i institucionalizovana dosadašnja uspešna saradnja između njih.

RepublikaFoto: Tanjug
Potpisnici protokola Vladan Vukosavljević i Sreto Tanasić

- Negovanje kulture govora, jezičke kulture, opšte pismenosti i preduzimanje mera za zaštitu ćiriličkog pisma jedan je od nekoliko prioriteta kulturne politike Srbije. Vrlo je jasna i uočljiva potreba da se zauzmu stavovi oko jezičkih nedoumica, a mere zaštite ćirilice nisu mere protiv latinice. Svako je primetio skoro potpunu dominaciju latinice na ispisima na lokalima i objektima i ako se taj trend nastavi, može se desiti da za deceniju-dve ćirilica bude potpuno istisnuta iz javne upotrebe - istakao je Vukosavljević, uz podsećanje da je u proceduri Vlade Srbije predlog izmena i dopuna Zakona o jeziku i pismu.

Odbor za standardizaciju srpskog jezika formiran je pre 20 godina polazeći od činjenice da jezičku politiku vode zajedno nauka, država i struka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading