Kustini "Zločin i kazna" u Kini

Autor:

Zabava

19.07.2018

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snimio sam dva filma o Romima, a nisam razumeo jezik, pa se iz tog bizarnog podatka može izvući da taj film koji napravim i ne bude tako loš, kaže Kusturica

 

RepublikaFoto: Boljšoj festival
Izazov velik, ali prepreke nema: Emir Kusturica

Na upravo završenom 6. Boljšoju, idejni tvorac tog festivala klasične ruske muzike u Drvengradu reditelj Emir Kusturica u razgovoru s novinarima na pitanje o narednim planovima za snimanje odgovara da misli da će napraviti još nekoliko filmova, a jedan sigurno.


DOSTOJEVSKI NA KINESKOM   


- Potpisan je ugovor u Kini. Pišem roman koji će prvo izaći u Kini, pa onda u Evropi i paralelno kod nas. Na osnovu te knjige će biti napravljen film. Film je savremena priča koja uzima u obzir sve značajne motive posrnuća individualnosti u ovom novom veku i na neki način moralno preispitivanje jednog vremena devedesetih godina u Kini, kada je ona počela da buja sa svojom ekonomijom i kada su mnogi od njih otišli izvan Kine. Ta kopča, koju pokušavam da uspostavim, uvodi moralne dileme koje su uočljive u literaturi Dostojevskog, odnosno jednog čoveka koji je baziran na onome kako je izgledao Knez Miškin u "Idiotu" i s druge strane Raskoljnikovu, koji je ubio babu zelenašicu i pitao se da li je bio u pravu - izjavio je Kusturica.
Prema njegovim rečima, film će biti veliki izazov, po svemu sudeći, desiće se sledeće godine, a sve će biti na kineskom, pa i glumačka podela.


- Pošto imam iskustvo sa snimanjima filmova, dva o Romima, a nisam razumeo jezik, iz tog bizarnog podatka može se izvući i mogućnost da taj film koji napravim i ne bude tako loš - dodao je Kusturica.
Boljšoj je i ove godine ugostio vrhunske umetnike, a umetnički direktor podseća na osnovnu ideju da festival ne bude s previše imena kako bi se ostavio prostor za mlade autore.


MUZIKA I FILM - SESTRA I BRAT


- Ove godine je bilo vrhunski organizovano, a najveći autori sveta i upravo oni za koje se pretpostavlja da su prvi na listi, da ne govorim o tome da su najskuplji, ali u isto vreme i najbolji, potvrdili su ideju da je film proistekao iz ideje o muzici. To smo videli i pre neko veče i na nemom filmu Pudovkina o šahu. Zapravo, ta sloboda je izgubljena vremenom kako je film postao žrtva tržišta i sve više uklopljen u dinamičku strukturu koju diktiraju danas reklame i kako je izgubio svoj stil, a prokazivanje tih filmova je potvrda te bazične ideje, kako rekoh, sestra i brat - zaključuje naš proslavljeni reditelj.



 


 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading