BOLJŠOJ NA MEĆAVNIKU, Kusturica: Šetao sam crvenim tepisima i znam da je bez njih lepše

Autor:

Zabava

15.07.2018

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muzički festival Boljšoj, koji se šestu godinu zaredom održava uz podršku kompanije „Gasprom njeft", otvoren je u subotu koncertom čuvenog violiniste Nemanje Radulovića i njegovog ansambla Dabl Sens.

RepublikaFoto: Boljšoj festival
U Drvengradu je sve moguće

Pre nego što će nebo nad Drvengradom obasjati veličanstveni vatromet, idejni tvorac ovog čarobnog drvenog sela na Mokroj Gori i umetnički direktor festivala, Emir Kusturica, obratio se rečima da se Boljšoj razlikuje od ostalih festivala po tome što na njemu nema crvenog tepiha.

ČAROBNO MESTO SUSRETA

- Mislim da su mnogi koji stižu ovde prvi put iznenađeni da tog crvenog tepiha nema. Za one koji su navikli ja sam pokušao u Užicu da nabavim jedno 100 metara, ali nisam uspeo. Uvek se pitam kad bi oni što su ovisni o crvenom tepihu znali šta to znači, da li bi onda išli tim tepihom - istakao je čuveni reditelj, uz podsećanje na legendu o krvavom putu koji je Klitemnestra u staroj Grčkoj pružala Agamemnonu koji se vraćao iz krvavih ratova.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Crveni tepisi ne znače ništa: Emir Kusturica

- Pošto sam i ja šetao tim tepisima, jedno znam sigurno - mnogo je bolje bez njih - zaključio je Kusturica.

Umetnički direktor potom se osvrnuo na razvojni put festivala Boljšoj i Drvengrada.

- Sećam se kada je na ovom brdu bila samo jedna šljiva i gomila pokošene trave koja je istrulila. To je bilo pre 15 godina. U poslednjih šest godina došlo je do saradnje u kojoj je grupa entuzijasta sa "Gaspromom" napravila ovaj festival. Postoji li igde na svetu mesto skriveno kao što je Mećavnik na koga dođe iznenada u 11 sati najveći živi dirigent Gergijev? Ima li mesta na svetu ovako skrivenog da se za klavirom poigrava majstor kao što je Denis Macujev? Gde su veliki "Gasprom" i mali Mećavnik uspeli da nađu zajednički jezik? Mislim da nema - poručio je Kusturica.

Aleksandar Dibalj, član Upravnog odbora "Gasprom njefta", istakao je da je Boljšoj festival drugačiji jer je verovatno jedini festival klasične muzike koji se održava u selu.

JOŠ JEDAN DAN SREĆE

- Kada je reč o takvim festivalima, svi su navikli na svečana odela, velike sale, ali ovaj festival je nešto sasvim drugačije. Posle sam shvatio da nije stvar samo u tome što se festival održava u selu, već u jednom posebnom svetu koji je osmislio Emir Kusturica. Emir je prošle godine predložio da festival traje jedan dan duže. Na taj način dobili smo još jedan dan sreće, u svetu koji je smislio Emir Kusturica - ocenio je Akeksandar Dibalj.

RepublikaFoto: Boljšoj festival
Baletska legenda: Konstantin Kostjukov

U okviru svečane ceremonije nastupio je baletski prvak Konstatin Kostjukov uz pratnju prvaka Jovice Begojeva i solista Miloša Marijana i Tatjane Tatić, a tokom trajanja festivala očekuju se i violinista Julijana Rahlina i Romana Simovića, kao i čuveni ruski pijanista Denis Macujev.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading