RŠUM KAO FOTOGRAF Hobi stariji i od poezije

Autor:

Zabava

08.07.2018

17:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fotografije lica 77 savremenika pesnika i pisca Ljubivoja Ršumovića (80) koje je zabeležio svojim foto-aparatom biće predstavljene od 10. jula pa sve do 19. avgusta u Galeriji RTS u Beogradu.

RepublikaFoto: Promo
Na izložbi od 10. jula fotografije lica 77 savremenika našeg pesnika

Ršumović će na otvaranju postavke recitovati pesme koje je posvetio osobama sa fotografija, dok će u čast autora ruske pesme na gitari izvesti akademski muzičar Elena Stanisavljević.


Legendarni Ršum ove godine slavi 60 godina književnog rada, ali je njegov hobi sa foto-aparatom nešto stariji.


- Bilo je neminovno da se ta dva oblika umetničkog izraza u jednom trenutku ujedine. Tako je nastala knjiga "Pesme uličarke" (izdanje "Znanje", Zagreb, 1983), u kojoj su naslovi pesama - fotografije. Na taj način je nastala i uzbudljiva, dokumentarna a poetska reportaža o Porodici bistrih potoka, snimljena i napisana pre 18 godina. "Šuma koja hoda" i "Stena koja ćuti", poeziju piše i kada ne drži olovku u ruci, već svoj legendarni nikon F-2, ili praktičnu lajku M-4. On vazda hoda, ćuti i čeka da mu, kako sam kaže, "mečka u glavi zaigra" - da bljesne blic, slika, stih, metafora, "iznenađenje duše", direktno iz kvantne mreže njegovog detinjstva - navode iz RTS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading