NOVI TVRĐAVA TEATAR U zvršnici "Kralj Lir" i dodela nagrada

Autor:

Zabava

08.07.2018

14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sarajevsko Narodno pozorište večeras izvodi predstavu "Kralj Lir" na sceni Vile Stanković u Čotanovcima, a potom će žiri dodeliti nagrade ovogodišnjeg Međunarodnog festivala Novi tvrđava teatar.

RepublikaFoto: Promo
"Kralj Lir" Narodnog pozorišta Sarajevo

Za sada zbog vremenskih prilika nema izmena i program 5. Međunarodnog festivala Novi tvrđava teatar večeras će biti izveden na otvorenoj sceni u Vili Stanković u Čortanovcima.

Pred publikom će glumci Narodnog pozorišta iz Sarajeva izvesti kultnu Šekspirovu dramu, za koju je režiju potpisao Diego de Brea. Reditelj iz Slovenije pažnju javnosti privukao je već diplomskom predstavom "Svjetlost koja se rađa", za koju je i nagrađen univerzitetskom Prešernovom nagradom i Međunarodnom studentskom nagradom na pozorišnom festivalu studentskih produkcija u Brnu.

Nakon ove predstave, žiri će proglasiti najbolje. O dobitnicima nagrada za najbolju predstavu, režiju, mušku i žensku ulogu, kao i specijalne nagrade, odlučuje žiri u sastavu: reditelj Filip Markovinović, direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel i glumica Gordana Đurđević Dimić.

Međunarodni festival Novi tvrđava teatar od 3. jula okupio je trupe iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rumunije, i predstave počev od “Barufe” u režiji Vita Taufera iz Slovenije, zasnovanoj na tekstu Karla Goldonija (Ribarske svađe) i pokojnog splitskog novinara, publiciste i dramskog pisca Predraga Lucića.

Vida Ognjenovic, selektor i umetnicki direktor festivala, slogan "Pre no što roboti preuzmu svet" objasnila je rečima: "Robot i glumac su binarna opozicija, jer je pozorište sigurna kuća za humano doživljavanje i shvatanje sveta. Zato i kad roboti pobede i veštačka inteligencija preuzme na sebe osmišljavanje svega, i tada će, uz poeziju i neke druge umetnosti, pozorište ostati izvan njenih moći, kao nepokoreni vrt nekodiranih čuda. Evo i ovaj naš, peti po redu, festival "Nova tvrđava teatar" nastoji da za to bude dobar primer."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading