NA TRAGU CARSKE PALATE Uspeh srpskih i australijskih arheologa na lokalitetu Glac

Autor: Narcisa Božić

Zabava

08.07.2018

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zajednički projekat "Vila rustika Glac" australijskih i srpskih arheologa započeo je prošle godine, druga faza iskopavanja upravo je završena, dok je sledeća najavljena za septembar 2019.

RepublikaFoto: Narcisa Božić
Završena druga faza iskopavanja na lokalitetu Glac

U dosadašnjim iskopavanjima pronađeno je pregršt novca, podni mozaici i luksuzna mermerna oplata dopremana iz svih delova carstva, što sve ukazuje na velelepan kompleks carskog letnjikovca, pretpostavlja se cara Maksimijana Herkulija rođenog u Sirmijumu krajem trećeg i početkom četvrtog veka, kada je bio jedna od prestonica Rimskog carstva.

- Ovaj projekat dokazuje da je Sremska Mitrovica jedan od važnih kulturnih centara u Srbiji, jer se ovde nalaze značajni kulturno-istorijski krugovi, koji dosežu od rimskog perioda do 20. veka. Obišli smo lokalitet Glac i nesumljivo se radi o palati iz kasnoantičkog perioda  koja je bila deo Sirmijuma, a postoje dosta ozbiljne pretpostavke arheologa da je reč o carskoj palati - rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, naglašavajući značaj zajedničke saradnje australijskih i domaćih stručnjaka.

Australijska ambasadorka Džulija Fini istakla je značaj ovog nalazišta i pohvalila saradnju svoje zemlje sa Srbijom.

- U Australiji, kao što znate, nema rimskih ostataka, tako da je ovo neverovatna prilika za naše stručnjake da rade na ostacima rimskih građevina i na terenu se upoznaju sa antičkom istorijom - navela je ambasadorka.

Prvi pomeni o lokalitetu nalaze se  kod arheologa Ignjata Junga s kraja 19. veka, kada su otkriveni ostaci velike vile i mozaici. Istraživanja su nastavljena 1994. godine u manjem obimu, a prošle godine zajedničkim projektom Arheološkog instituta u Beogradu i Univeziteta u Sidneju počela su prva obimna istraživanja.

Mada se za novootkriveni lokalitet u 19. veku najpre pretpostavljalo da je vila bogatog Rimljanina, kasnijim istraživanjima došlo se do hipoteze da se radi o letnjikovcu nekog od rimskih careva rođenih u Sirmijumu ili njegovoj okolini.

U sačuvanim istorijskim izvorima navodi se da je baš rimski car Maksimijan Herkulije u blizini Sirmijuma , na mestu gde su njegovi roditelji radili kao nadničari, podigao ogroman letnjikovac.

Australijski i srpski arheolozi došli su na Glacu do značajnih otkrića. Dimenzije vile, kompleksa sastavljenog od više građevina, daleko su veće nego što se pretpostavljalo. Otkriveni su podni mozaici, brojni nalazi luksuznog mermera, carskog porfira iz Egipta, sa Peloponeza i Italije, kao i novac koji ukazuje da je vila i nakon četvrtog veka bila u upotrebi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading