Švedska planira alternativnog Nobela

Autor:

Zabava

05.07.2018

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je švedska Akademija otkazala tradicionalnu dodelu nagrade za književnost ove godine, Nova Akademija planira paralelnu ceremoniju u oktobru.

Zbog niza seks-skandala koji su narušili ugled ove institucije, Švedska Akademija ove godine neće dodeliti Nobelovu nagradu za književnost. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP

S druge strane, više od stotinu švedskih pisaca, glumaca, novinara i drugih predstavnika kulturnog života formirali su Novu Akademiju koja će najesen dodeliti sopstvenu nagradu, prateći kalendar "pravog" Nobela. 

- Osnovali smo Novu Akademiju kako bismo podsetili ljude da književnost i kultra treba da afirmišu demokratiju, transparentnost, empatiju i poštovanje, bez privilegija, arogancije i seksizma - navodi se u izjavi.

PALA KRUNA SA GLAVE


Kako ističu, ovo je znak protesta zbog skandala koji je tradicionalno nedodirljivoj i uvaženoj instituciji "skinuo krunu sa glave". 

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Katarina Frostenson sa Žan-Klodom Arnoom


Podsetimo, dodela nagrada otkazana je u maju ove godine nakon što je Žan-Klod Arno, suprug Katarine Frostenson, članice Akademije, optužen za seksualne napade i uznemiravanje. Arno je optužen za silovanje, ali negira sve navode iz optužbe. 


Skandal je bio kapisla koja je pokrenula debatu o patrijarhalnom ustrojstvu akademije, ali i žustre svađe švedskih intelektualaca. Sve to uzrokovalo je odlaganje dodele nagrade zbog uverenja da javnost više nema poverenja u ovu ustanovu. 

FOKUS NA STVARNOSTI, NE NA IDEALIMA


Nova Akademija pozvala je sve švedske bibliotekare da nominuju autore. Kandidati mogu biti iz bilo kog kutka sveta, a moraju imati makar dve knjige objavljene, jednu u poslednjih 10 godina. Kako ističu, traži se pisac koji je ispričao priču o "čoveku u svetu", za razliku od Nobelovog principa po kojem se traži pisac ideala...


Dan nakon proglašenja pobednika, 11. decembra, Nova Akademija biće rasformirana. Što se Nobela tiče, i dalje važi plan da se 2019. proglase dva pobednika. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading