(VIDEO) VATROMET KAO ZNAK DA SE FILM "VRATIO U GRAD": Otvoren 47. filmski festival SOFEST!

Autor: Republika

Zabava

03.07.2018

19:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Sopotu je večeras otvoren tradicionalni, 47. po redu filmski festival "SOFEST" po kojem je, uostalom, ova opština i postala poznata ostatku Srbije. Počeli su dani kada će ulicama Sopota šetati najveća glumačka imena Srbije.

RepublikaFoto: Republika

Na početku, svi prisutni zaljubljenici u "sedmu umetnost" kao znak da svečani dani u Sopotu počinju, imali su prilike da vide vatromet. 

Ovogodišnja manifestacija, koja će trajati od 4. do 6. jula, počela je, po pravilu, povorkom fijakera koja simbolično vraća u stara vremena, a potom je zvanično otvaranje upriličeno u Centru za kulturu koncertom Umetničkog anasambla "Stanislav Binički" pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića. 

Na otvaranju se pojavila i poznata glumica Hristina Popović.

RepublikaFoto: Republika

Do 7. jula biće prikazana 23 filma, od toga 15 u takmičarskoj selekciji, a u žiriju su glumci Hristina Popović i Igor Đorđević i reditelj Bojan Vuletić. 

Prema rečima Aleksandra Avramovića, člana Odbora "Sofesta", festival nastavlja praksu prikazivanja domaćih filmova koji su stigli u bioskope između dva izdanja, ali je ove godine program proširen uključivanjem ostvarenja iz drugih država u kojima je Srbija manjinski koprducent. 

Značajna odrednica festivala biće obeležavanje pet decenija od velikih studentskih demonstracija 1968. 

To će biti tema panel diskusije, a Avramović kaže da su pokušali da "izvestan metaforički odgovor daju malom izložbom plakata i postera u Galeriji Kulturnog centra u Sopotu "1968/2018", gde će biti, između ostalih, izložen i plakat filma "Nigde", kojim se i otvara 47. Sofest". 

RepublikaFoto: Promo foto

Biće prikazani i dokumentarni filmovi "Ideal 68" autora Almira Šećkanovića i Marka Subotića i "Zabranjeni bez zabrane" Milana Nikodijevića i Dinka Tucakovića. 


Na otvaranju će biti emitovano 12 minuta filmskih dokumenata iz 1968, dok će "Varljivo leto "68" Gorana Paskaljevića biti prikazano u čast nagrađenih. 

Avramović je najavio i obeležavanje pola veka od kada je Vojkan Borisavljević prvi put komponovao muziku za film i to za ostvarenje "Višnja na Tašmajdanu". 

Dodelom nagrada 7. jula se završava Sofest, a nagrađena ostvarenja biće prikazana 9. jula u Domu omladine Beograd u okviru novog programa "Filmski maraton na poklon Beogradu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading