STOTINU REMEK-DELA Omaž Nedeljku Grozdenoviću u Galeriji SANU

Autor:

Zabava

03.07.2018

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na inicijativu slikara Nedeljka Gvozdenovića pre pola veka osnovana je Galerija Srpske akademija nauka i umetnosti. Ovaj jubiler Galerija će obeležiti retrospektivnom izložbom velikog jugoslovenskog i srpskog umetnika, ali i tri decenije od njegove smrti.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Oko stotinu remek-dela biće dostupno javnosti od 4. jula do 5. avgusta

Pola veka od osnivanja Galerije SANU, ova ustanova obeležiće izložbom slika Nedeljka Gvozdenovića, a koju će publika moći da pogleda od sutra (4. jul) pa sve do 5. avgusta. Ovom prilikom Galerija će se osvrnuti i na trideset godina od smrti ovog umetnika na čiju inicijativu je Galerija i osnovana.

KULTURA KAO OBEĆANJE BUDUĆNOSTI

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Nedeljko Gvozdenović 1902-1988.


Nedeljko Gvozdenović od 1970. nije imao retrospektivnu izložbu u Beogradu, iako je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih likovnih umetnika 20. veka, koji je svojim radom obeležio kulturni život prestonice u periodu od 1929, kada je prvi put izlagao na Drugoj jesenjoj izložbi beogradskih umetnika u Umetničkom paviljonu na Kalemegdanu, pa do smrti 1988. Kao profesor Akademije likovnih umetnosti, akademik i osnivač Galerije SANU, Gvozdenović je oblikovao generacije posleratnih srpskih umetnika, a zaveštanjem svojih dela Galeriji SANU i gradu Beogradu potvrdio je svoju svest o značaju umetnosti u obrazovanju i kulturnom osvešćivanju novih naraštaja.
Biće izloženi radovi iz različitih faza Gvozdenovićevog stvaralaštva: iz predratnog perioda (1929-1945), kada nastaje najveći deo njegovih intimističkih radova u tzv. lakim tehnikama, kao i posleratnog asocijativnog i poluapstraktnog stvaralaštva (1950-1986), kada nastaju, prema jednoglasnom stavu stručne javnosti i kritike, najznačajniji Gvozdenovićevi radovi u ulju (mrtve prirode, predeli i enterijeri) koji se ubrajaju u sam vrh srpske umetnosti druge polovine 20. veka.

POKLON SANU

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Izložbu prati katalog sa opisima slika

Izložbom će biti obuhvaćeno oko sto remek-dela iz Zbirke SANU koje je umetnik, po sopstvenom izboru, poklonio ovoj instituciji sedamdesetih godina prošlog veka i dela kolekcije grada Beograda koji se čuva u SANU. Gvozdenović je izabran za dopisnog člana SANU 1963, a za redovnog 1970. 

Izložbu prati katalog s rezimeom na srpskom i engleskom jeziku, kratkom biografijom, spiskom izložbi, izabranom bibliografijom i značajnim kataloškim delom s reprodukcijama.
Projekat je autorsko delo dr Dijane Metlić, istoričarke umetnosti i vanrednog profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading