Građani i skuplje platili "Nemanjiće"?

Autor:

Zabava

02.07.2018

13:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Serija "Nemanjići - rađanje kraljevine", koja je izazvala buru reakcija u najširoj javnosti, bila je jedna od glavnih tema i nedavne sednice Programskog saveta RTS, na kojoj je dat kritički osvrt na sadržaj i domete serijskog i dramskog programa srpskog javnog servisa.

RepublikaFoto: Gordan Jovic/RTS
NE JENJAVA BURA OKO SERIJE Detalj iz "Nemanjića-rađanja kraljevine"

Kako Srpski telegraf saznaje, na sednici je obelodanjeno kako je tročlani žiri birao između 12 ponuđenih scenarija za seriju o Nemanjićima, ali je ostala tajna ko su sve njihovi autori i iznet je podatak da je Upravni odbor RTS izabrao ponudu za snimanje koja je za čitav milion evra skuplja od one koju je prezentovao "Košutnjak film" (o čemu je Srpski telegraf više puta pisao, prim. aut.).

Na sednici je istaknuto i to da je pomenuta ponuda za izvršnu produkciju iznosila 3,2 miliona evra, ali da nije jasno da li je to i konačna suma, pošto je bilo i rebalansa budžeta!

Uz uvažavanje činjenice da je serija o Nemanjićima, posle oštre kritike saveta, stručne javnosti i ogromnog dela auditorijuma, delimično popravljena u montaži, da je uveden narator i izvršeno skraćivanje epizoda, savet je negodovao zbog odbijanja Uprave RTS da se organizuje interna projekcija cele serije pre stavljanja u program.

- Takve zatvorene projekcije su uobičajene u savremenoj TV i filmskoj produkciji, te nije bilo razloga da RTS ovaj dobronamerni predlog odbije. Da je to urađeno i da serija o Nemanjićima nije nepotrebno, kao padobranac, ubačena u novogodošnji program, RTS bi sebe i autorsku ekipu poštedeo medijske lomače - rekao je na sednici Ivan Karl.

Serija bi pala u povoljniju klimu da je Programskom savetu bilo omogućeno da pogleda materijal na internoj projekciji i time "praktično podeli odgovornost s redakcijom", mišljenja je bila Borka Popović, koja je na sednici istakla: "Mi smo u Savet izabrani kao neka vrsta glasa naroda, zbog koga i postoji javni servis, te ne vidim razloge za ovako odbojan i tvrd stav menadžmenta RTS."

Predsednik saveta Milivoje Pavlović rekao je u zaključku da se prilikom eventualnog odlučivanja o nastavku serije o Nemanjićima (o čemu Upravni odbor još nije doneo odluku, dok čelnici RTS zagovaraju dalju saradnju s istom ekipom) uzme u obzir i ovo neprijatno iskustvo.

Uz podsećanje na slavne dane TV Beograd, kada su domaći dramski serijali praznili ulice i dostizali i po pet miliona gledalaca ili su osvajali prestižne međunarodne nagrade (serija o Vuku Karadću, na primer), sada su u programu RTS primetne velike vrednosne oscilacije i propusti. Članovi saveta su potom pozitivno ocenili ukupan učinak dramskog i serijskog programa, posebno izdvojivši serije "Kraj dinastije", "Sivi dom", "Porodično blago", "Više od igre", "Vojna akademija", "Otpisani" i druge projekte koji se s uspehom repriziraju i posle više godina.

Podržana je i orijentacija na projekte iz bliže istorije ("Senke nad Balkanom"), kao i zaokret ka kriminalističkim žanrovima ("Ubice moga oca"), uz žaljenje što serija o Nemanjićima s obzirom na njen ukupni sociokulturni značaj nije opravdala očekivanja ili uložena sredstva.

Menadžment RTS redakciji Srpskog telegrafa nije još odgovorio na pitanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading