PREMIJERKA ANA BRNABIĆ NA OTVARANJU NARODNOG MUZEJA: Mi smo samo završili posao Aleksandra Vučića!

Autor:

Zabava

28.06.2018

19:29 >> 20:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska prestonica večeras blista plavo, bojom koju je danima najavljivao čuveni portret "Devojka u plavom" Đure Jakšića, a više stotina građana s nestrpljenjem je čekalo da zakorači u Narodni muzej koji se večeras posle 15 godina konačno otvara za javnost!

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Premijerka Ana Brnabić u društvu Maje Gojković prisustvovala je otvaranju

Na otvaranju narodnog pozorišta prisutnima se najpre obratila direktorka Bojana Borić Brešković:-
- "Devojka u plavom " Đure Jakšića obeležava nov početak ovog muzeja. Zahvaljujem se predsedniku i premijeri jer bez zajedničkog napora i podrške Narodni muzej ne bi mogao da bude ovako svečano otvoren - poručila je direktorka muzeja.

Vladan Vukosavljević, Ministar Kulture istakao je značaj današnjeg dana i ove kulturne institucije.
- Narodni muzej kreće novim putem, svetla na svetioniku su ponovo upaljena. Nestručnost i ne odgovornost nekih narušili su riznicu našeg naroda, ali smo velikim trudom postigli da se na veliki srpski praznik Vidovdan nađemo ovde.
RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja i Vladan Vukosavljević, Misitar Kulture i Informisanja

Premijerka Ana Brnabić ističe da kulturu napokon vraćamo u društveni fokus.

- Na današnji dan pre godinu dana u Narodnoj skupštini obećala sam da će biti otvoren Narodni muzej. Danas pravimo još jedan važan korak ka društvu koje stvaramo i pokazujemo timski rad između Predsednika i Vlade Srbije i demonstriramo našu nepokolebljivost da podignemo Srbiju i stavimo je na noge. Gradimo društvo u kome su kontinuitet i tim važan. Mi smo samo priveli do kraja posao koji je započeo Aleksandar Vučić. Mi naše poslove završavamo. Muzej ponovo vraćamo narodu. Na kraju želim da poručim da svi treba da budemo ponosni na Narodni muzej. Živela Srbija - navela je premijerka Brnabić nakon čega je na Trgu republike zapevana srpska himna.
RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ana Brnabić, Premijerka Srbije

RepublikaFoto: Republika.rs

Ana Brnabić, Premijerka Republike Srbije sa Bojanom Borić Brešković, direktorkom Narodnog muzeja
RepublikaFoto: Republika.rs
Ostaci Caričinog grada i Stobi

- Danas je veliki dan za kulturu u Srbiji. Posle 15 godina, vraćamo Narodni muzej našim građanima. Simbolično na Vidovdan, otvaramo muzej koji je srž naše kulturne tradicije - poručila je premijerka Ana Brnabić na Tviteru pred otvaranje najznačajnije institucije kulture. Večeras ju je dočekala Bojana Borić Brešković, direktorka narodnog Muzeja.

Simbolično na Vidovdan, otvaramo muzej koji je srž naše kulturne tradicije, poručila je šefica srpske Vlade preko Tvitera neposredno pred veliki spektakl

Obnovljeni nacionalni muzej, koji baštini 400.000 reprezentativnih kulturnih dobara, zvanično otvara premijerka Srbije Ana Brnabić, a među visokim zvanicama su i mnogi ministri, i visoki zvaničnici stranih ambasada.
Nakon spota "Buđenje", koji je rađen na muziku Isidore Žebeljan i u kom je glavni protagonist Sergej Polunjin, sa oduševljenjem prisutnih je pozdravljen taj nagrađivani baletski umetnik, koreograf i glumac kada je u prostor veličanstvenog Atrijumu izašao na binu sa "Devojkom u plavom".
Sve važne i bitne tačke u Beogradu zasijale su u plavo, bojom sa čuvenog platna Đure Jakšića, a spektakl je tek usledio kada su se na obnovljenoj fasadi zdanja na Trgu republike smenjivale boje, fotografije, pokreti...

RepublikaFoto: Republika.rs
Eksponati u Narodnom muzeju...

U redu ispred muzeja je nekoliko stotina ljudi, formira se već od večernjih sati, koji ozarenih lica čekaju najavljena 23 časa kako bi zakoračili i istražili novu stalnu postavku. Među njima je i starijih građana, ali i Beograđana koji su tek bili rođeni u vreme kada je Narodni muzej bio zatvoren.

I konačno, nakon 15 godina duge bitke za našu najveću kulturnu instituciju, posle niza peripetija oko konkursa i projekta obnove, pred poklonicima umetnosti opet su remek-dela s potpisima Paje Jovanovića, Uroša Predića, Katarine Ivanović, Nadežde Petrović, ali i Pikasa, Degaa, Nondrijana, Monea i mnogih drugih.
Na tri nivoa, na prostoru od 5.000 kvadrata, predstavljeno je oko 3.000 artefakata u formi stalne postavke.
RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ruski ambasador Aleksandar Čepurin na otvaranju Narodnog muzeja

Veliki broj istaknutih ličnosti domaće javne scene pojavile su se na otvaranju večeras, a čast svojim dolaskom učinio je ruski ambasador Aleksandar Čepurin, princeza Jelisaveta Karađorđević, ambasadori mnogih zemalja, direktori važnih državnih institucija Ivan Tasovac, Ivan Medenica, Dejan Savić, ali i naš proslavljeni slikar Miloš Šobajić.

Foto: Republika.rs
Princeza Jelisaveta Karađorđević u društvu televizijske novinarke Mire Adanje Polak
RepublikaFoto: Republika.rs
Ivan Tasovac na otvaranju Narodnog muzeja

Supruga brutalno ubijenog srpskog političara sa Kosova i Metohije, Olivera Ivanovića, Milena, takođe je prisustvovala otvaranju narodnog muzeja.

RepublikaFoto: Republika.rs
Milena Ivanović, supruga Olivera Ivanovića

Muzej će biti otvoren cele noći, sve do 22 sata 29. juna, a prema broju okupljenih večeras ni kiša ni loše vreme neće ih odgovoriti od namere da baš oni budu među prvima koji će po prvi put videti ili se pak podsetiti čuvenih karijatida Ivana Meštrovića, a koja i dalje krase ulaz u muzej.

Među prvima se na otvaranju Narodnog Muzeja, na opšte iznenađenje, pojavio Stefan Cvetković, novinar oko čije se, navodne, otmice nedavno mnogo polemisalo.

RepublikaFoto: Republika.rs
Iznenadio dolaskom... Novinar Stefan Cvetković

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
ognjen

28.06.2018 20:50

Konačno, posle 15 godina da smo dočekali otvaranje

Una

28.06.2018 20:53

Zaista lep događaj.

Mare

28.06.2018 21:09

@Una - Slazem se. Lepo je videti ovo.

Jelena

28.06.2018 20:56

Posle petnaest godina, ono što je obećano u ovoj vlasti je učinjeno. Hvala Predsedniku što je obogatio svojim zalaganjem, kulturu naše predstonice, pa tako možemo da se pohvalimo da polako postajemo evropska metrpola.