Pre no što roboti preuzmu svet...

Autor:

Zabava

19.06.2018

15:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Peti festival Novi tvrđava teatar biće održan od 3. do 8. jula u čortanovačkoj vili "Stanković", i to pod sloganom "Pre no što roboti preuzmu svet".

RepublikaFoto: Peter Uhan/Promo
Iz predstave Baruffe

 “U goste nam stiže predstava "Baruffe" reditelja Vita Taufera, beogradska UK "Vuk Karadžić" predstaviće se delom "Šuplji kamen" u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a Bitef će u Čortanovce dovesti svoj plesni ansambl sa baletskom predstavom "Prostor za revoluciju”, kaže Vida Ognjenović, umetnički direktor i selektor festivala.

Na festivalu će biti izvedene i predstave novosadskog Pozorišta mladih "Evgenije Onjegin", rumunskog teatra "Parada" i sarajevskog Narodnog pozorišta "Kralj Lir".

„Suština pozorišta je u živoj umetničkoj igri u određenom prostoru, pred publikom čija je pozornost sastavni deo tog čina. To se događanje pak ne može digitalizovati zato što njegovi činioci nisu jodirani, nego promenljivi. Sačinjeni su od mnoštva jednokratnih, jedinstvenih pojava koje su neponovljive, neizrecive i bezimene. Stvore se i zaiskre za tren negde u virtuelnom prostoru između osećanja igrača i gledaočeve svesti o njemu i deluju u oba pravca, neznano kako i koliko. Šta tu da traži jadni zalutali robot. Za njega tu posla nema. Čime da se pozabavi tako siguran, besprekoran, hladan i tačan kad ne može da razazna ni šta jeste zapravo, a šta kao bajagi. Mislio je, pošto je sam imitacija čoveka, da će u pozorištu naći srodnike po oponašanju. Prevario se. Robot i glumac su binarna opozicija, jer je pozorište sigurna kuća za humano doživljavanje i shvatanje sveta. Zato i kad roboti pobede i veštačka inteligencija preuzme na sebe osmišljavanje svega, i tada će, uz poeziju i neke druge umetnosti, pozorište ostati izvan njenih moći, kao nepokoreni vrt nekodiranih čuda. Evo i ovaj naš, peti po redu, festival Novi tvrđava teatar nastoji da za to bude dobar primer”, poručuje naša uvažena književnica Ognjenović.

U ovogodišnjem žiriju su: reditelj Filip Markovinović, direktor Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz Valentin Vencel i glumica Gordana Đurđević Dimić.

Pod vedrim čortanovačkim nebom predstave počinju u 21 sat, a u slučaju kiše biće igrane na sceni Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz.

Ulaznice se mogu kupiti u Gigstix-u, pojedinačna karta je 700, a komplet za svih šest predstava je 3.500 dinara. U cenu karte je uračunat i prevoz do Čortanovaca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading