Mira Furlan uoči festivala Krokodil: Kardašijanova je ideal ovog doba!

Autor:

Zabava

11.06.2018

20:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glumica Mira Furlan učestvovaće na književnom regionalnom festivalu Krokodil, koji će biti održan 15. i 16. juna u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije u Beogradu, a u razgovoru za Tanjug ističe da je era spektakla koju živimo nametnula borbu za zgrtanjem što većeg profita u svim sferama života i u svim profesijama, pa tako i na filmu i televiziji.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen/ YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani
Mira Furlan

- Ovo je vreme loše za umetnost i umetnike, osim ako im kojim slučajem ne pođe za rukom da naprave veliki novac. Možda je upravo to najgora situacija za umetnike. Pada mi na pamet Kanje Vest i njegovo neshvatljivo skretanje udesno. Kim Kardašijan je idealna umetnica novog vremena. Ona je žena koja je izmislila selfi. Knjiga njenih selfija je zaradila milione. Nije li to vrhunac umetnosti - poručuje Furlanova.

Autentična zvezda jugoslovenske kinematografije koja je svojim ulogama obeležila deceniju pred raspad velike zemlje otišla je početkom devedesetih u Ameriku nakon velikih pritisaka i pošto je bila izopštena sa hrvatske umetničke scene. Tamo je sa suprugom rediteljem Goranom Gajićem otpočela novi život. Ostvarila je nekoliko zapaženih uloga, među kojima se izdvaja ona u izuzetno popularnom holivudskom serijalu "Babilon 5", a u Los Anđelesu je postala uspešna i u radu sa studentima.

- Moji studenti su stigli iz Pakistana i Sudijske Arabije do Rusije, Kine i Indije... Perspektive su uvek različite i naši razgovori na časovima su intenzivni i dinamični - kaže Furlanova, koja predaje na odseku "Liberal art and science" cenjene njujorške akademije za film.

 

Prema njenim rečima, studenti joj daju uvid u svet novih tehnologija i socijalnih medija.

 

- To je sasvim novo polje za mene. Jednostavno se bojim socijalnih medija i prema njima osećam nesavladivu antipatiju. U školi predajem razne zanimljive predmete. Ne predajem glumu, već sam deo takozvanog liberal art & science odseka. Moja obaveza je da naprosto čitam i učim nove stvari, što je za osobu mojih godina korisno i zdravo. Moja baka je uvek govorila da čovek treba da vežba svoj mozak. Važno je ne zarđati - ističe glumica.

O tehnološkoj revoluciji koju živimo i novim modelima komunikacije među ljudima koje ona propisuje, Furlanova odgovara rečima da je to sociološki proces s kojim treba biti veoma oprezan.

- Ideja da nam je svaka informacija predstavlja fantastičnu privilegiju. S druge strane, mislim da je tehnologija bez etike ogromna opasnost za naš svet. Bez Fejsbuka možda ne bi bilo Trampa. Anonimnost na socijalnim medijima pruža raznim opasnim tipovima platformu za širenje laži i za govor mržnje - rekla je Mira Furlan uz opasku da živimo u jako opasnim vremenima.

Moja baka je govorila da čovek treba da vežba svoj mozak. Važno je ne zarđati

Glumica potom dodaje da više ne raspoznajemo šta je istina, a šta laž.

- Jako mi je žao mladih ljudi koji u toj apsolutnoj konfuziji odrastaju. Brinem se za njih. Povremeno me obuzima stravična griža savesti i osećaj krivice zato što ih svi zajedno nismo zaštitili od zla koje se širi kao rak svuda po svetu. Za širenje tog kancera i tehnologija snosi ogromnu krivicu - zaključuje ona u razgovoru za Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading