Glumica Jelica Kovačević: DEGUTANTNO JE DANAS INTERESANTNO!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jelica Kovačević pozorišnoj publici je prepoznatljiva po ulozi iz predstave "Klackalica", koja se igra u Akademiji 28, zatim u komadu "Nisam kriva" u Dadovu, oduševila je u filmu "Vir", ali najveću pažnju je privukla ulogom lezbejke Ines u predstavi "Iza zatvorenih vrata", koja se i danas u Madlenijanumu igra na kartu više.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen/ Nasa Televizija
Jelica Kovačević

Trenutno sa kolegama Danicom Maksimović i Andrijom Kuzmanovićem priprema predstavu "Ovde", a gledaćemo je i u četvrtoj sezoni serije "Vojna akademija".

 Etika je higijena uma

  • Sartr se poigrao sa stereotipima muškarca i žene - ona je siledžija i ubica, on kukavica...

- Sloboda, izbor i dela čovekova oslikavaju život. Na izvestan način sa njima se čovek sudara svaki dan, rešava ih sa manje ili više lakoće, posledice istih nekada oseća čitav život, nekada uspeva da ih izbegne ili bez mnogo truda spakuje u podrum prošlosti. Pitanje ljudske odgovornosti nije vezano za polnost. U suštini, najvažnija stvar u životu je biti odgovoran za svoje reči, dela i emocije. Danas su reči jeftina roba, a dela olako shvaćena kao produkt slučajnosti.

  • Uspevate li i koliko vam je potrebno da izađete iz ovakvih uloga i vratite se na svoje noge, u svoje moralne okvire?

- Kažu da glumac dva sata nakon predstave ne odgovara za svoje postupke, što znači da i ako učini neka nedela, nema veze sa njim.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen/ Grand Magazin Tv Grand
Jelica Kovačević
  • Kako uopšte razgraničiti društveno poželjno i nepoželjno, kada javna reč kao da ne nosi odgovornost?

- Smatram da je svaka osoba koja se pojavljuje u medijima, nevezano za struku, društveno odgovorna za svaku svoju izgovorenu reč i ponašanje u javnosti. Okviri ne postoje, degutantnost je postala sfera interesantnosti, a sloboda je iznošenje različitih igara i nisam sigurna da pojedinci mogu uticati na to da se tokovi medija, koje su najveće oružje na svetu, vrati u neki balans. Nisam moralista po prirodi, ali etika je neophodna društvu i mladoj populaciji kao osnovna higijena uma, duše i načina življenja.

  • Kako objasniti razliku između provokativnog, možda drskog, u pozorištu i onoga što se dešava na ulici, školi, televiziji..?

- Vulgarnost je bespomoćnost. Poremećaj vrednosti i jeste vulgarnost. Film i pozorište se bave ljudskom psihom, karakterima, pričom, emocijama, čovekom, društvom vrlo dubiozno i istraživački. I film i pozorište su društveno angažovane jedinice sa ciljem, porukom, misijom koja bi trebala da korespondira sa publikom. Pa tako i "Iza zatvorenih vrata", J. P. Sartra iz 1944. ima svoj viši cilj da natera gledaoca da se zamisli. Za Sartra je Pakao duhovno i misaono stanje bića.

  • Šta u nama pomeri te granice? Niko od nas nije vaspitavan da bude loš...

- Ne smatram Srbe takvima. Mi smo vrlo srdačan, veseo, gostoljubiv i susretljiv narod. Smatram da je zdrava porodica stub kvalitetnog života i kao što Don Vito Korleone kaže: "Krv je gušća od vode".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading