Lula: Nedostaju mi jutra s Batom!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendi našeg glumišta Velimiru Bati Živojinoviću (1933-2016) danas je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju održan dvogodišnji pomen, u krugu porodice i prijatelja.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Dve godine od smrti Bate Živojinovića

Glumčeva večita saputnica i najverniji drug, Lula Živojinović, stajala je kraj Batinog groba, blago i setno osmehnuta jer, kaže, Bata joj je usadio optimizam.

ŽELEO BI DA SE SMEJEM

- Borim se ovako optimistički, jer mi je uvek u podsvesti Bata, koji bi baš ovakvu voleo da me vidi. Taj naš zajednički život od 60 godina prošao je sa lakoćom i trudim se da i ja tako nastavim - rekla je Lula i dodala da joj najviše nedostaju njihova zajednička jutra.

Njihova ljubavna priča počela je kada je Julijana bila maloletni devojčurak, a Bata već poznati šmeker sa beogradskog asfalta. Došao bi po nju na motoru, pa bi zajedno učinili ljubomornim i prestoničke devojčurke, ali i momke kojima Lulina lepota nije promicala.

Naš zajednički život od 60 godina je prošao sa lakoćom, a kada gledam filmove u kojima je igrao, ne plačem jer sam tada ponosna, kaže Batina udovica

Nakon unuke Dine i sestre Stanke, cveće su juče položili čelnici SPS i ministri Ivica Dačić, Branko Ružić i Aleksandar Antić, glumci Dragan Bjelogrlić i Radoš Bajić, zatim i Batina kuma, glumica Radmila Živković i njena ćerka Bojana.

- Nisam zaboravio - šapnuo je Dačić Luli.

Bata je bio car Crvenog krsta, prvo kao sportista, a potom kao zapaženi mladi glumac Beogradskog dramskog pozorišta. Umeo je da ponese i po 300 angažmana godišnje u to doba.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Lula Živojinović i Ivica Dačić

Bata je imao oko 300 filmskih i televizijskih uloga, od kojih su mnoge antologijske. Publika ga najviše pamti po ulogama iz filmskih ostvarenja poput "Bitka na Neretvi", "Partizanska eskadrila", "U raljama života", "Šećerna vodica", "Balkan ekspres", "Igmanski marš", i TV serija "Sivi dom", "Građani sela Luga", "Priče iz radionice", "Bolji život" i brojnim drugim. Najfascinantniji detalj iz Batine biografije je i to da je "Valter brani Sarajevo" u Kini prikazan više puta nego što ova najmnogoljudnija zemlja ima stanovnika, zbog čega je Valter i tamo ikona i legenda.

Bio je vredan i posvećen ulogama, pa je tako zaradio i nadimak Bata Životinja, koji mu je nadenuo reditelj Predrag Dinulović. Ipak, često je sam skromno govoro da je glumački život sjajan jer ne treba mnogo truda.

- Nema lepšeg posla od ovog: ljubiš se s glumicama, družiš s kolegama... A nije potreban ni neki naročiti talenat, ja sam živi dokaz za to - šalio se na svoj račun velikan filmskog platna.

LEGAT U KORAĆICI

Voleo ga je i Tito, a njegova biografija puna je dogodovština koje su se odvijale od Crvenog krsta do najluksuznijih predsedničkih palata. Pod stare dane, voleo je da pije espreso u omiljenom kafiću, ali i da se povuče u seosku idilu Koraćice, podno Kosmaja. Upravo ovih dana trebalo bi da bude rešena i sudbina Legata Velimira Bate Živojinovića o kojem se priča od kada je glumac preminuo.

- Kada gledam filmove u kojima je on igrao, ne plačem. Tada sam ponosna - istakla je Lula i priznala da tuga ipak nailazi u nekim posebnim situacijama, ali da te teške trenutke deli sa decom i prijateljima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading