Mladi arhitekti preuređuju stajališta na Ledinama!

Autor:

Zabava

16.05.2018

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mladi arhitekti iz Evrope i Srbije preuređuju pet autobuskih stajališta u beogradskom predgrađu Ledine u okviru ovogodišnjeg programa Beogradske internacionalne nedelje arhitekture BINA i platforme "Budućnost arhitekture".

RepublikaFoto: Promo foto
Autobusko stajalište koje će biti preuređeno!

- Vođeni idejom da problem treba rešavati, i ove godine smo se posvetili pitanjima predgrađa. Prethodnih godina smo razmenjivali priče o problemima i načinima rešavanja problema obodnih naselja mnogih gradova u svetu i još tada smo prepoznali Ledine kao mesto za moguće intervencije. Ove godine nastavljamo rad na toj lokaciji u želji da ostvarimo što bolji efekat putem kontinualnog i udruženog kreativnog rada na jednom istom poligonu - kaže Aleksandar Kotevski, jedan od koordinatora BINA projekta.

Pet timova arhitekata će od danas pa do 19. maja učestvovati na kreativnim radionicama "Bus stop facelift" i sprovesti sve faze - od analize lokacije, anketiranja građana, idejnih rešenja, javne rasprave do razvoja projekta i realizacije. Ideja je da te male intervencije budu realizovane kroz saradnju izabranih timova sa komšijama, zanatskim radionicama, đacima i profesorima škole "Vlada Obradović Kameni".

RepublikaFoto: Promo foto
Nakon rekonstrukcije!

Prema rečima Aleksandra Kotevskog, značaj ovakvog projekta ogleda se upravo u uključivanju lokalne zajednice.

- Želimo da u proces osmišljavanja i stvaranja ovih malih gradskih prostora uključimo sve one koji treba da se pitaju o tome kako prostor treba da izgleda: neposredne korisnike, dizajnere, stručnjake iz raznih oblasti, ali i nadležne koji upravljaju javnim sadržajem i predstavnike lokalne uprave - dodaje Kotevski.

Evropska platforma „Budućnost arhitekture", koju kofinansira program Kreativna Evropa (2018/2021), ušla je posle prvog dvogodišnjeg u drugi, četvorogodišnji ciklus. Platforma okuplja veliki broj institucija i organizacija (20) iz 16 zemalja, sa namerom da predstavi vizije budućnosti arhitekture iz perspektive generacije profesionalaca koji tek stupaju na scenu, i koji će biti odgovorni za budućnost građene sredine u kojoj ćemo živeti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading