BJELA POPLJUVAO "NEMANJIĆE"!

Autor:

Zabava

28.04.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni glumac, ali i ostvareni reditelj i producent Dragan Bjelogrlić izjavio je u intervjuu na televiziji N1 da nikome na RTS nije bilo stalo do toga da se druga sezona serije "Senke nad Balkanom" emituje na našem javnom servisu iako je pobrala sve simpatije publike, ali i pohvale stručne kritike za scenario, glumu, fotografiju i druge umetničke aspekte.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Dragan Bjelogrlić

UZMI ILI OSTAVI

- Kada je pala prva klapa "Senki", to nije bila vest u Kulturnom dnevniku. Kada je smo dobili Nagradu grada Beograda, ni to nije bila vest za dnevnik - naveo je Bjelogrlić i potom ponovio da mu je žao što za njegovu seriju nema mesta na javnom servisu.

"Senke" su se desile, "Nemanjići" su realnost RTS-a. Imao sam utisak da javni servis tu seriju nikad nije prihvatio kao svoju, rekao je Bjelogrlić

- Žao mi je što druga sezona serije ne ide na RTS. Ali i pored moje vezanosti za RTS, moji najveći projekti su urađeni za njih, "Senke" su jedva došle na njihov repertoar. Imao sam utisak da, iz meni nepoznatih razloga, RTS tu seriju nikad nije prihvatio kao svoju - otkrio je Bjelogrlić.

Govoreći o razlozima za prelazak na kablovski TOP kanal, naveo je i to da je ponuda javnog servisa bila najlošija, izrečena u smislu "uzmi ili ostavi", iako je menadžment RTS znao da postoji značajno bolja ponuda konkurencije. Takođe, bilo je jasno da su "Senke" apsolutni uspeh, a po ulaganju najjeftinija serija koju je do tada radio javni servis.

- Osim jedne osobe, koja se zove Ivana Miković, nisam imao utisak da je tamo ikome stalo da ta serija ostane na RTS. Prosto, ako hoćete ovako da kažem - "Senke" su se desile, realnost RTS je serija "Nemanjići" - ocenio je Bjelogrlić.

NERVIRA KOLIČINA GLUPOSTI

Ipak, uprkos brojnim negativnim kritikama na svaki aspekt serije o Nemanjićima, RTS ovo ostvarenje uporno reklamira i predstavlja kao projekat veka. Za seriju koja je trebalo da obeleži osam vekova od zasnivanja prve srpske kraljevske loze, upravni odbor te kuće je odobrio 3,2 miliona evra! Poređenja radi, u proseku jedna epizoda "Nemanjića" koštala je više od 240.000 evra, dok su "Senke" bile gotovo triput lakše (oko 80.000 po epizodi).

Siniša Mišić, šef Katedre za istoriju srpskog naroda u srednjem veku na Filozofskom fakultetu, kaže da više nema živaca da prati seriju zbog "bedno ekranizovane količine gluposti".

- Pomirenje je postignuto pre dolaska Save iz Hilandara, braća su u Hvosnu (Metohija) zajedno dočekala svečanu povorku. Ne mogu ni da komentarišem onaj bedni prikaz prenosa moštiju. Mošti su nosili monasi iz više manastira, služba se neprestano vršila na više bogoslužbenih jezika. Nošen je budući svetitelj! - ističe Mišić. Kada je reč o navodnoj supruzi sa kojom je Stefan živeo pošto je proterao Evdokiju, a doveo Anu Dandolo, profesor ističe da je ona plod domišljanja pojedinih istoričara.

RepublikaFoto: youtube.com/RTS Prikazuje
Dragan Bjelogrlić

- Ali tu je svemoćna Raška, posebna Mihićeva stupidarija. To je srednji vek, svi brakovi su politički kod vladara. Toga je svestan vladar, kao i princeza, buduća žena. Niko tu nikoga ne koristi, nema feminizma, nema prava žena, nema prava naroda, samo vladar, vladajući sloj, vlastela i Crkva. To ko ne razume ne treba da se time bavi - poručuje Mišić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
marconi

08.05.2018 12:10

A SBB je zasluzio Bjelu