NASTAVAK AGONIJE: RTS ne odustaje od druge sezone "Nemanjića"

Autor: A. Malušev - K. Stamatović

Zabava

20.04.2018

21:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je za mnoge neprihvatljivo da isti autori rade ponovo na seriji o slavnoj srpskoj dinastiji, RTS potvrđuje da je prvu ruku nove sezone napisao Gordan Mihić.

Foto: Gordan Jovic/RTS
"Nemanjići"

Emitovanje "Nemanjića - rađanja kraljevine" po scenariju Gordana Mihića i u režiji Marka Marinkovića ulazi u završnicu i pred gledaocima su još tri epizode, ali "projekat veka" dobija i nastavak.

Dok je proteklih nedelja javnost oštro reagovala zbog niza propusta i banalnog prikaza istorije i ličnosti u seriji za koju je odobren budžet od 3,2 miliona evra, ovih dana sve glasnije se čuje negodovanje zbog najave javnog servisa da će se snimati nova sezona.

RUKE STRUČNJAKA

- Mihić je napisao prvu ruku nove sezone. Taj tekst sada treba da prođe kroz uobičajenu proceduru u redakciji kulturno-umetničkog programa, kao i kroz ruke stručnih konsultanata koje bude angažovala redakcija - navode iz RTS na pitanje da li je sa scenaristom već potpisan ugovor i ko je od stručnih saradnika angažovan za nastavak priče o slavnoj srpskoj dinastiji.

Na pitanje Srpskog telegrafa da li će biti promena u timu autora serije i kada je planiran početak snimanja iz javnog servisa odgovaraju: "Tek kada se završe razgovori i usvoji scenario, biće moguće da se razgovara i o nastavku snimanja."

Za mnoge je sama ideja da isti autori rade nastavak tako važne i velike teme neprihvatljiva, a reditelj Dragoslav Bokan je po tom pitanju izričit - "najvažnije izmene su scenarista i reditelj".

Foto: Promo foto
"Nemanjići"

- Ovi autori su pokazali šta mogu i oni ne mogu da rade nastavak jer ćemo imati iste probleme koje smo gledali i komentarisali - lošu interpretaciju prošlosti i apsolutni nedostatak kreativnosti. Nemanjići su izvanredna i neophodna tema, ali je pitanje ko to da radi i na kakav način. Posle odijuma kod najrazličitijih ljudi RTS je našao za shodno da se svađa i ne uvažava kritike, već reaguje kao severno-korejska televizija - kaže Bokan.

Mišljenje deli i profesor dr Siniša Mišić, šef Katedre za istoriju srpskog naroda u srednjem veku sa istorijskom geografijom na Odeljenju za istoriju beogradskog Filozofskog fakulteta.

SAMOVOLJA RTS

- Ako ista ekipa bude radila nastavak "Nemanjića", nek mi bog oprosti, nema spasa. Za sada se niko nije obratio ni meni ni kolegama sa Vizantologije, mada ja ne bih radio i bio u situaciji u kojoj su bile prethodne kolege od kojih sam čuo da je sve samovoljno rađeno i da su oni videli samo nekakav sinopsis - kaže profesor dr Siniša.

Na temu nove sezone "Nemanjića" istoričar Predrag Marković kratko kaže: "Ceo proces, i umetnički i naučni, morao bi da bude precizan i javan. Za jedan takav projekat proces bi možda trebalo da ide čak do nivoa javnih tribina na kome bi učestvovali stručnjaci."

U međuvremenu, Tviter bukti od vrcavosti inspirisane gafovima u seriji. Nakon prethodne epizode u fokusu je Raška, njena trudnoća, ali i ljubomora zbog Stefanovog braka iz interesa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading