U SRPSKI KARNEGI HOL ULOŽENO VIŠE OD MILION EVRA: Počinju radovi na adaptaciji Velike dvorane Kolarca

Autor:

Zabava

29.05.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva faza radova trajaće tri i po meseca.

U SRPSKI KARNEGI HOL ULOŽENO VIŠE OD MILION EVRA: Počinju radovi na adaptaciji Velike dvorane Kolarca

Foto: ST/D. KADIĆ

Radovi na adaptaciji Velike dvorane Kolarca počeće 1. juna sledeće godine najavio je Aleksandar Peković, direktor Kolarčeve zadužbine. Kako je rekao, krajemprošlog meseca potpisan je ugovor sa Ministarstvom kulture i Ministarstvom za javna ulaganja za adaptaciju Velike dvorane Kolarca u iznosu od 1.350.000 evra.

- Imajući u vidu da je Kolarčeva zadužbina praktično jedina dvorana sa adekvatnom prostornom akustikom u našem gradu i da u njoj nastupaju svi naši orkestri, radove možemo izvoditi samo tokom letnjeg perioda, posle završetka koncertne sezone. Oni će trajati tri i po meseca i predstavljaju prvu fazu tokom koje ćemo adaptirati plafon dvorane sa novim sistemima instalacija, jer je plafonski deo nemoguće izvesti naknadno. Potom ćemo uraditi nove nivelacije u parteru i na balkonu, postaviti parket i sedišta u dvorani - rekao je Peković za Politiku.

Nakon rekonstrukcije kapacitet sale će biti nešto manji nego sada, ali će akcenat biti na udobnosti budući da će nova sedišta prava koncertna što, pored komfora, podrazumeva stroge ateste za akustiku. Takođe, prema najavama, biće postavljen nov sistem rasvete u dvorani, dok će se u drugoj fazi radova odnositi na zamenu akustičnih materijala, adaptaciju scene i akustične školjke, kao i na ugradnju novog sistema zvuka za specijalne projekte.

Republika

Foto: Tanjug

Zubin Mehta

- Adaptiraćemo prostor garderoba za naše umetnike i orkestre i izgraditi savremeni depo za čuvanje klavira sa hidrauličnom platformom, pomoću koje ih iznosimo na scenu - kaže Peković.

U planu je i adaptacija više od 500 metara kvadratnih prostora, koji se nalazi ispod koncertne dvorane i to je nova donacija. To podrazumeva prostor za toalete koji odgovaraju svetskim standardima i Klub Kolarca, koji će biti novo koncertno mesto u gradu, sa kapacitetom oko 200 posetilaca. 

- Istoriju Kolarca ne može niko da kupi, jer su tu nastupale najveće svetske zvezde od Prokofjeva, Rubinštajna, Fon Karajana, Menjuhina do Marte Argerič, Zubina Mehte, Pogorelića, Nemanje Radulovića, Stefana Milenkovića i drugih, u periodu od 92 godine. Kolarac je naš Karnegi hol - naglasio je Peković.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading