PRIZNANJE "IVO ANDRIĆ" PRIPALO TANZANIJSKOM PISCU: Nobelovac Abdulrazak Gurna nagrađen za životno delo

Autor:

Zabava

25.05.2024

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika nagrada "Ivo Andrić" za najbolju knjigu objavljenu u 2023. godini pripala je pesniku Saši Radojčiću za zbirku pesama "Tobogan".

PRIZNANJE "IVO ANDRIĆ" PRIPALO TANZANIJSKOM PISCU: Nobelovac Abdulrazak Gurna nagrađen za životno delo

Foto: Profimedia

Tanzanijski pisac i nobelovac Abdulrazak Gurna ovogodišnji je dobitnik Velike nagrade "Ivo Andrić" za životno delo.

Gurna je 2021. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, nakon čega njegova dela postaju popularna na svetskom nivou, a pored 10 romana, objavio je i priče i eseje. Na srpski su prevedeni njegovi romani "Napuštanje", "Pored mora", "Raj" i "Život posle života".

Ovo vredno priznanje tradicionalno dodeljuje Andrićev institut, a direktor instituta Emir Kusturica istakao je da da je velika radost kada se uz ime Ive Andrića polako dodaju imena ljudi koji se pokazuju kao veliki pisci "koji nas učine srećnim dok čitamo njihove knjige".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emir Kusturica

Prema njegovim rečima, Velika nagrada "Ivo Andrić" je jedina u Srbiji koja se daje i strancima, a ne samo piscima koji pišu na srpskom i "drugim jezicima koji su proistekli iz srpskog".

Kusturica se osvrnuo na temu kolonizacije kojom se Gurna bavi u svojim delima, rekavši da je u njegovoj književnosti prisutno rasvetljavanje ideje o kolonizatoru i lokalnom stanovništvu koje se razvija.

- Mislim da su Afrikanci mnogo rezistentniji od nas jer imaju veći prostor i jer se taj živalj prema životu odnosi paganski i na neki način se do ovog trenutka dovukao sa dugom tradicijom tlačenja i ponižavanja i idejom budućnosti koja ne mora da bude svetla ili tamna, ali koja će sigurno biti drugačija pre nego što nam je osvetljen taj put kod Gurne - rekao je Kusturica.

Član žirija Milo Lompar rekao je da Gurna u književnom smislu sa Andrićem ima sličnost koja se ogleda u isprepletenom svetu kultura, religija i tradicija.

Žiri je odlučio da Velika nagrada "Ivo Andrić" za najbolju knjigu objavljenu u 2023. godini bude dodeljena pesniku Saši Radojčiću za zbirku pesama "Tobogan". Član žirija Želidrag Nikčević kazao je da Radojčićeva lirika poseduje hermetičnost i dubinu, koja je u domaćem savremenom pesništu nedosegnutu na takav način.

Nagrada će biti uručena na Vidovdan 28. juna u Andrićevom insitutu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading