SAHRANJEN SVETOMIR ARSIĆ BASARA: Ministar kulture Nikola Selaković održao dirljiv govor

Autor:

Zabava

15.05.2024

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vajar i pisac, akademik preminuo je u 96. godini u Beogradu.

SAHRANJEN SVETOMIR ARSIĆ BASARA: Ministar kulture Nikola Selaković održao dirljiv govor

Foto: Tanjug/AP, Printscreen/Youtube/Svetomir Arsić

Vajar, pisac i akademik Svetomir Arsić Basara sahranjen je juče u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Dirljiv govor održao je ministar kulture Nikola Selaković, koji je istakao da samo ona Srbija koja pamti svoje velikane, kao što je Svetislav Arsić Basara, ima pravo na budućnost, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Selaković je kazao da je taj umetnik punih 40 godina bio redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, navodeći da će Basaru najpre pamtiti kao "divnog čoveka i najboljeg predstavnika našega naroda".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Ministar je istakao da Basara nije svoje uzore tražio po belome svetu, već je nadahnuće tražio u tradiciji i kulturi svoga naroda, kako bi, veran svojim korenima, imao pravo na budućnost - i on i njegov narod.

Svetomir Arsić Basara rođen je 15. maja 1928. godine u seli Sevce na Kosovu, a predavao je na Višoj pedagoškoj školi i Akademiji umetnosti u Prištini. Osnivač je Likovne kolonije u Dečanima, a inicirao je osnivanje Kluba likovnih umetnika Kosova i Metohije.

Prvi rad Glava devojčice izvajao je 1950 godine. Pisao je studije o skulpturi, likovne kritike i pripovetke.

Za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1994. godine.

Republika

Foto: Printscreen/Youtube/Svetomir Arsić

Svetomir Arsić Basara (1928-2024)

Prepoznatljiv je po monumentalnom ciklusu skulptura inspirisanih nacionalnom istorijom i njenim junacima.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom smrti vajara i člana SANU Svetomira Arsića Basare, u kojem se, između ostalog, kaže:

Sa tugom sam primio vest o smrti velikog umetnika i patriote, koji je svojim delima ovekovečio ne samo rodonačelnike srpske države i identiteta, poput Simeona Nemanje i Svetog Save, već i arhetipove naših predaka-vitezova kao paradigme srpskog istorijskog bivanja na ovim prostorima. 

Ponikao na Kosovu i Metohiji, u svoju vrhunsku umetnost uplitao je svu težinu života i neprestane borbe na svetom tlu sa kojeg smo duhovno ponikli, spajajući večno i zemaljsko carstvo u jedinstvene skulpture koje je ostavio u nasleđe budućim generacijama za nezaborav - navodi se, između ostalog, u saučešću predsednika Vučića.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading